Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Slujire Arhierească și sfințire de școală nouă în Parohia Agrișu Mare (FOTO)

Slujire Arhierească și sfințire de școală nouă în Parohia Agrișu Mare (FOTO)
Comentează 0

În ziua Praznicului Sfintei Treimi, luni, 28 mai 2018, credincioșii din Parohia Agrișu Mare, s-au bucurat de două evenimente ce au avut loc în comunitatea lor. În primul rând de faptul că în această zi de mare sărbătoare, în mijlocul lor s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Cu acest prilej Înaltpreasfinţia Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul  „Cuvioasa Paraschiva”, păstorită de către Părintele Marius Leucuța. Din sobor au făcut parte Părintele Adrian Zaha, protopop al Ineului și fost preot în această parohie, Pr. Teodor Păiușan din Parohia Târnova, Pr. Teodor Feier din Parohia Drauț, Pr. Voicu Ivănuț din Parohia Chier, Pr. Paroh Marius Leucuța, Pr. Fulviu Terpe din Parohia Stinapari, Jud. Caraș-Severin, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și Arhid. Florin Sirca, inspector școlar în cadrul IȘJ Arad.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul arădean a vorbit despre Sfânta Treime în doctrina și viața Bisericii, accentuând aceasta în contextul Centenarului Marii Uniri și a Anului omagial al unității de credință și de neam care are ca temei unitatea ființei dumnezeiești în treimea Persoanelor și milostivirea divină peste întreaga lume.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit o slujbă de binecuvântare a noii școli din parohie. Școala a fost finalizată printr-un proiect guvernamental accesat de domnul primar Florin Farcașiu, împreună cu Consiliul local Târnova. Școala a primit denumirea ,,Preot Romul Motorca”, cel care a început construirea bisericii din Agrișu Mare, în anul 1934. Pe fațada școlii a fost placat un bust al preotului Romul Motorca.

La aceste evenimente din viața parohiei au luat parte: doamna Florentina Horgea, Prefectul Județului Arad, domnul Iustin Cionca, Președintele Consiliului Județean Arad, doamna Anca Stoenescu, Inspector Școlar General Arad, domnul Nicolae Pellegrini, Inspector Școlar Adjunct Arad, domnul Florin Farcașiu, Primarul localității, doamna Simona Stan, Consilier județean, doamna Lenuța Bisorca, Directorul școlii, foști și actuali directori de școli în localitățile din vecinătate. Alături de preoții care au slujit în sobor, la această inaugurare s-au adăugat: Pr. Achim Giani din Parohia Dud, Pr. Florin Avram din Parohia Prunișor, Pr. Florin Culda din Parohia Vasile Goldiș, Pr. Alin Pingica din Parohia Arăneag și Pr. Sorin Streulea din Parohia Ciuntești,

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a adresat celor de față un cuvânt de felicitare pentru această realizare și a evocat personalitatea preotului Romul Motorca și contribuția pe care a avut-o în viața parohiei.

***

Biserica din Agrişu Mare a fost considerată ca o emblemă a locaşurilor de cult ortodoxe din părţile Zărandului şi fiind chiar un important punct de vizitare pentru credincioşii din întreaga eparhie. Biserica a fost pictată de vestitul pictor Valentin Niţulescu, care a pictat şi alte biserici frumoase din judeţ.

Protos. Iustin Popovici

Galerie foto (9)


Scrie un comentariu

trimite