Simpozionul Internațional Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Interculturale s-a desfășurat la Arad
În dimineața zilei de miercuri, 9 noiembrie, în eleganta Sală Ferdinand a Primăriei Aradului, s-au desfășurat lucrările Simpozionului Internațional Cultură și Civilizație Chineză. Dialoguri Interculturale, simpozion organizat de Filiala Arad a Casei Româno-Chineze și onorat de prezența Ambasadorului Republicii Populare Chineze la București, Excelența Sa, Xu Feihong și de către Ecaterina Vanea, director general al Casei Româno-Chineze.
După cum era de așteptat, moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Casei Româno-Chineze, filiala Arad, la a cărei inițiativă înaltul demnitar chinez a poposit vreme de trei zile la Arad.
În prima parte a întâlnirii mai mulți intelectuali arădeni au prezentat comunicate interesante, reflectând tema relațiilor tradiționale româno-chineze. Andrei Ando, Bran Liliana, Bucur Adrian, Câmpean Alin, David Octavian, Dragoș Ana Maria, Ignița Geanina, Ilica Anton, Matiuț Ioan, Martin Antoniu, Ludovic Notaroș, Pencea Ramona, Popescu Viorica, Gheorghe Schwartz și Glad Varga au venit cu puncte de vedere originale pe marginea subiectului simpozionului, sugerând propuneri inedite pentru viitor.
A urmat lansarea cărților „Arad. Album Monografic”, ediție deosebită, în limbile română, chineză și engleză, prezentată de către istoricul dr. Doru Sinaci și de către traducătorul Octavian David și a tomului tradus în limba română „Medicină Tradițională Chineză” (ediția a II-a), lucrare prezentată de către dr. Corina Crișan.
„Se întâmplă destul de rar ca un înalt oficial și vorbim despre Excelența Sa, Xu Feihong, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la București, adică a uneia dintre marile puteri ale lumii, să fie prezent la o manifestare care durează trei zile, nu doar o oră sau două și este o lecție pe care ne-a oferit-o domnia sa, în sensul că este prezent la toate activitățile pe care Casa Româno-Chineză, filiala Arad le desfășoară”, a punctat prof. univ. dr. Lizica Mihuț în încheierea simpozionului.
Vasile Zărăndan