Simpozion internațional "Portrete de dascăli" la Pâncota (ediția -IX-a)
PÎNCOTA GĂZDUIEŞTE UN EVENIMENT DEOSEBIT – SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL „PORTRETE DE DASCĂLI”
“Ca să fim noi oameni, au fost alți oameni, și ca să fie și alți oameni, suntem noi oameni”. Nicolae Iorga
Timp de trei zile, în perioada 29 iunie – 2 iulie, a avut loc la Arad Simpozionul Internațional „Portrete de dascăli”- ediția a IX-a şi expoziţia organizată în cadrul Concursului Internațional de Creație Plastică pentru Copii și Elevi „Portretul dascălului meu”, iniţiat de doamna prof. Crişan Loredana Dorica, care s-a bucurat de o participare numeroasă din ţară şi de peste hotare.Conferințele și cursurile pentru educatoare, învățători și profesori certificate de furnizorii de formare, au fost oferite gratuit de organizatori celor care au participat.
Sâmbătă, 1 iulie, Pincota a avut onoarea şi bucuria de a fi gazda Simpozionului International “Portrete de dascali”, care a unit aproape 200 de învățători şi profesori din Serbia, Ucraina, Republica Moldova şi din toate colţurile ţării. În acest sens, cei prezenti au omagiat, în cuvinte frumoase, dascălii model, care le-au rămas în suflete prin înțelepciunea, înțelegerea și capacitatea de a le arăta un drum corect către viitor.
Oaspeţii au fost întâmpinaţi de către Domnul primar Dan Pocrişer şi de către Domnul director adjunct al Liceului Teoretic Pâncota, Igaş Claudiu. Cei prezenţi s-au bucurat de primirea tradiţional românească, cu pâine şi sare şi au rămas profund impresionaţi de frumuseţea clădirii Primăriei.
Emoții, premii și recunoștință…
Evenimentul desfășurat sub egida AGIRo (Asociația Generală a Învățatorilor din România) a fost creat cu menirea de a cinsti taina mare a învățăturii, a dascălilor și a școlii românești.
Pe lângă portretele-eseu create pentru dascăli, cât și editarea volumului „Portrete de dascăli“ 2017, evenimentul a adus și prinos de recunoștință pentru truda pe altarul școlii, evocând și premiind dascălii de azi și de ieri. Moderatorul acestui simpozion a fost domnul profesor universitar dr. Anton Ilica şi domnul prof. Viorel Dolha, preşedintele AGIRo.
Doamnele profesoare Daniela Achim, Adriana Moţ şi Radeş Camelia au acordat „ Scrisori de mulţumire” doamnei învăţătoare Ardelean Floarea, domnului profesor Ardelean Ioan, Doamnei profesoare Marin Viorica, domnului profesor Marin Nicolae şi domnului învăţător Dumitru Gheorghe. Doamna Guia Florica a înmânat domnului prof. univ. Hălmăgean Lucian o plachetă „ In Memoriam” dedicată tatălui său, profesorul Hălmăgean Petru. Au mai prezentat portrete de dascăli: prof. dr. Adina Neagoe prezintă portretul pr. prof. dr. Ilie Moldovan , prof. Ioana Lasc prezintă pe doamna prof. Dana Dominte şi preotul Achim Giani a prezentat portretul doamnei prof. dr. Academician Cornelia Bodea, personalitate remarcabilă a istoriei româneşti.
În încheierea activităţilor, invitaţii au fost încăntaţi de programul artistic reprezentând un colaj de cântece , dansuri populare, moderne şi versuri pregătite de doamnele profesoare Guia Florica (Şc. Gimn. Măderat), Simarton Olimpia (Şc. Gimn. Galşa) şi Anna Hanţig cu grupul de ucrainieni de la Şc. Gimn. Târnova. Maria Ignişca ne-a emoţionat cu cântecul „Prima mea învăţătoare”, pregatită de Alex Covaci, iar trupa Azur din Pîncota, instruiţi de doamna Olga Dokopil a încheiat programul artistic.
Un act de cultură, cu atât mai mult un act educațional, este eficient dacă există entuziasmul de a-l crea și, mai apoi, de a-l susține cu tărie în așa fel încât să capteze mintea și sufletul ascultatorului. Mulţumim pe această cale Domnului primar, Dan Pocrişer ,conducerii liceuluiTeoretic Pâncota , Domnului director Sîrb Zorel și directorului adjunct Igaș Claudiu , precum și întregii echipe de organizare pentru tot sprijinul acordat, contribuind astfel la promovarea imaginii oraşului Pîncota, a împrejurimilor şi a judeţului Arad.
Articol scris de prof. Achim Daniela, Lic. Teoretic Pîncota – Şc. Gimn. Măderat