Siguranțele automate, o alegere responsabilă pentru siguranța caminului tău
Dincolo de aspectele ce tin de confort, siguranta este de asemenea un aspect ce trebuie luat in seama atunci cand vorbim despre propriile locuinte. Acest lucru reiese desigur prin alegerile pe care le facem in materie de securitate, dar si prin intermediul celor ce au legatura cu siguranta instalatiilor de tot felul din cadrul unei locuinte. Spre exemplu, sigurantele automate au menirea de a proteja instalatia electrica a locuintei de eventuale scurtcircuite sau suprasarcini ce pot aparea in timp. Desi poate parea greu de crezut, accidentele prin electrocutare, precum si incendiile izbucnite de la un scurtcircuit sunt mult mai frecvente decat ne-am putea imagina.
Sigurantele automate nu reprezinta in absolut niciun context un moft, ci o necesitate absolut stricta pentru siguranta familiei si a caminului. Asadar, in acest articol vom incerca sa aducem in prim plan, cateva dintre cele mai importante avantaje ale celebrelor sigurante automate si ce anume le plaseaza deasupra celor clasice (fuzibile).
Sigurantele automate reprezinta noul standard in ceea ce priveste protectia circuitelor electrice
Chiar daca in fond este vorba despre acealsi scop in cazul ambelor tipuri de sigurante (acela de a preveni daunele produse de suprasarcina si scurtcircuite), acestea functioneaza totusi in mod diferit. Daca cele fuzubile reactioneaza la suprasarcini prin topirea elementului fuzibil, cele automate implica un comutator intern care se declanseaza in mod automat. Acest principiu de functionare al sigurantelor automate este unul mult mai modern si nu implica inlocuirea sigurantelor atunci cand isi ating scopul.
Repornirea circuitului electric se face mult mai usor in cazul sigurantelor automate
Cu totii ne putem aduce aminte de sigurantele clasice, care de indata ce isi atingeau scopul (acela de a preveni suprasarcina), trebuiau inlocuite cu altele noi. Lucrurile insa nu se opresc aici, astfel ca pentru a o putea inlocui, trebuia mai intai identificata cea care “s-a ars”, proces ce presupune verificarea fiecarei sigurante in parte. Lucrurile sunt mai simple in cazul sigurantelor automate, pentru ca tot ce trebuie facut pentru a reporni circuitul electric este mutarea manuala a comutatorului. Astfel, in cazul acestor sigurante, este mai mult decat simplu sa se identifice care dintre sigurante trebuie reactivate. Asadar, se poate vorbi si despre un grad de siguranta mai ridicat pentru cel ce lucreaza la panoul electric.
Ce plaseaza sigurantele automate deasupra celor fuzibile?
Este foarte clar faptul ca intre cele doua tipuri de sigurante exista diferente majore, in special in ceea ce priveste principiul de functionare. Trebuie insa tinut cont de faptul ca amblele tipuri de sigurante dispun de avantaje si dezavantaje pe care este recomandat sa le avem in vedere atunci cand ne vedem pusi in situatia de a alege sigurante pentru protectia instalatiei electrice. Chiar daca sigurantele fuzibile am putea spune ca utilizeaza o tehnologie mai veche, acestea raman totusi mai sensibile la suprasarcini decat cele automate, care pot fi afectate uneori chiar si de vibratiile mai puternice. Cu toate acestea insa, sigurantele automate sau mai bine spus, tehnologia utilizata de acestea, le plaseaza deasupra sigurantelor fuzibile atunci cand vorbim despre retele electrice moderne de joasa tensiune.