Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Sfinţirea monumentului fostului ambasador Simion Pop la Gyula

Sfinţirea monumentului fostului ambasador Simion Pop la Gyula
Comentează 0

Consulatul General al României la Gyula, în colaborare cu Ambasada României la Budapesta, a organizat în data de 10 octombrie 2021, un eveniment de diplomaţie publică, ocazionat de inaugurarea mormântului-monument, ridicat în memoria ES Simion Pop, fostul ambasador al României în Ungaria, în perioada 1990-1992, în cimitirul din cartierul “Oraşul Mic Românesc din Gyula. Slujba religioasă a fost celebrată de către Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), însoţit de un sobor de preoţi.

În acest context, a fost evocată memoria ilustrului diplomat, jurnalist şi scriitor, decedat în luna mai 2008 şi înmormântat în cimitirul din Gyula (singurul diplomat român care este înmormântat într-un cimitir din Ungaria). Simion Pop, jurnalist şi scriitor, a fost printre altele, redactor la Radiodifuziunea Română, redactor-şef al  revistei “România pitorească”, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. Din opera sa, care cuprinde proză şi versuri, amintim volumele “Paralela 45”, “Amfora sabină”, “Fotograful de îngeri” şi “ Sinele-Câinele”. 

Pentru realizarea acestui monument s-au implicat mai multe persoane, din Ungaria şi România, printre care Ştefan Oroian, artist plastic renumit atât în Ungaria cât şi în România, membru al Prezidiului Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), apropiat al primul ambasador al României după 1990 în Ungaria. De asemenea, au contribuit Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, Autoguvernarea Românească din Gyula şi Bekes, precum şi Autoguvernarea Românească a Judeţului Bekes. Susţinători financiari ai acestei cauze au fost foşti colegi diplomaţi ai lui Simion Pop, precum şi fiul regretatului ambasador: Ioan Donca, fost ambasador la Budapesta (1993–1997), Andrei Oancea, fost consul general la Szeged (1998–2004), Alexandru Ghişa, fost consilier la Ambasada din Budapesta (2001–2005) (aceştia trei participând şi personal la evenimentul de sfinţire, alături de soţiile lor), George Albuţ, fost consilier diplomatic la Ambasadă şi primul director al Centrului Cultural Românesc de la Budapesta (1993–1995), consulul Mircea Haş şi fiul domnului Simion Pop, profesorul universitar Adrian Pop.

În jurul monumentului funerar, alături de foştii colegi ai ambasadorului Simion Pop, s-au adunat şi diplomaţi de azi, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Mircea Leucea, consilier la Ambasada de la Budapesta, precum şi Gheorghe Cozma, preşedintele AŢRU, Maria Gurzău Czeglédi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula; Vasile Sucigan, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Gyula; Eva Bocsor Karancsi, preşedintele Autoguvernării Româneşti a Judeţului Bekes; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi, şi alţii. Evenimentul s-a încheiat cu o recepţie oferită de Consulatul General al României la Gyula, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU).

Consulatul General al României organizează ceremonii la mormântul ilustrului înaintaş, anual, cu prilejul sărbătorii “Ziua morţilor “, Sărbătoarea tuturor sfinţilor, tradiţională în creştinătatea occidentală.

Galerie foto (3)


Scrie un comentariu

trimite