Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Senatul a aprobat pensiile speciale pentru aleşii locali. Cine poate să beneficieze de ele

Senatul României a votat, marţi, proiectul de lege prin care se acordă pensii speciale primarilor.

Senatul a aprobat pensiile speciale pentru aleşii locali. Cine poate să beneficieze de ele
Comentează 0

Proiectul a întrunit 101 voturi 'pentru', 6 abțineri și un vot 'împotrivă'.

Potrivit celor adoptate, aleșii locali vor primi pensii speciale după un mandat întreg. Nu vor beneficia de această pensie cei care au fost condamnați definitiv cu executare în exercitarea funcției de ales local, primar, viceprimar, președinte de consiliu județean și vicepreședinte de CJ. Nu se pot cumula pensia de ales local și cea de parlamentar. Această lege va intra în vigoare din ianuarie 2017, iar banii pentru pensiile aleșilor locali vor fi acordați de la bugetele locale.

Senatorul PNL Octavian Motoc a susținut, la dezbateri, că inițiativa legislativă are "o tentă populistă".

"E clar că primarii din România lucrează pentru comunitățile pe care le reprezintă și pentru munca lor nu sunt încă plătiți la nivelul muncii lor. Salariul lor este mic în comparație cu munca pe care o prestează. Orice Guvern ar trebui să aibă ca prioritate creșterea salariilor primarilor, însă, pentru fi consecvenți, noi milităm ca pensiile speciale să nu existe. Pensiile trebuie să se bazeze pe o contributivitate. În aceste condiții, grupul parlamentar liberal se opune acordării de pensii speciale oricăror categorii sociale", a arătat Motoc.

La rândul său, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus că proiectul încalcă decizia Curții Constituționale și pentru acest lucru răspunde majoritatea, adică grupul PSD.

Comisia pentru constituționalitate a analizat în două rânduri și a pus în acord fiecare motivație de neconstituționalitate, ajungându-se la un text constituțional, a susținut senatorul PSD Ovidiu Donțu.

Legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali a fost declarată neconstituţională de către CCR, la sesizarea Guvernului. Legea a fost trimisă la Camera Deputaţilor pentru a fi pusă în acord cu decizia judecătorilor de la Curte, care au arătat că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, pentru că nu li se aplică tuturor, şi nu prevede sursa de finanţare.

Noua variantă a legii, care stabilea printre altele că pensiile speciale vor fi finanţate de la bugetele locale, că pensiile vor fi acordate pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, consilierii locali şi judeţenii fiind în continuare exceptaţi de la lege, a fost respinsă de Camera Deputaţilor. Trimisă către Senat, care este cameră decizională, legea a fost adoptată.

Sursa romaniatv.net


Scrie un comentariu

trimite