Secretele Aradului: Oamenii din umbra clădirilor enigmatice
De-a lungul timpului, până în preajma anului 1948, Palatul Iosif Steiner a găzduit loja masonică evreiască "B'nai Brit Or" prezentând astfel mai multe simboluri masonice: păunul,coroana regală, alături de semne esențiale precum echerul și compasul, tronând pe fiecare latură a clădirii. Acest palat este situat la intersecția Bd-ului Decebal cu Piața Arenei fiind construit în 1910 , după planurile proprietarului,în stil Secession. Acest stil reprezintă o mișcare artistică care a apărut în 1897 la Viena. Mișcarea a reunit mai ales artiști plastici, pictori, graficieni și arhitecți, care s-au rupt de tradiția istoristă, dominantă în vremea respectivă în Europa și America de Nord, de unde numele de Secession.
Steiner Iosif s-a născut în 1872 în Solt (Ungaria), data decesului său fiind necunoscută datorită lojei din care făcea parte. În 1903, acesta s-a mutat la Arad, unde a avut un mare succes ca și arhitect. A reușit în doar cațiva ani să proiecteze clădiri importante , printre care mai multe palate în stil Seccesion. Acesta era unul dintre proiectanții importanți și respectați din Arad, în urmă cu 100 de ani. Iosif Steiner a poriectat o școală, care astăzi este școala cu clasele I-VIII Dimitrie Țichindeal. Marele Arhitect a folosit elemente Art Noveau pe care se înscrie în frontul stradal existent (Str. Lucian Blaga).
Simbolismul masonic este vizibil în majoritatea elementelor arhitecturale arădene seccesioniste. Masoneria arădeană, teoretic, a reprezentat un vector al progresului, jucând un rol important in modernizarea orașului. Majoritatea clădirilor centrale ale orașului conțin însemne masonice care au ca și scop transmiterea unor mesaje, evident mesaje greu de înteles, mesaje care au fost lăsate cu un scop în urmă cu sute de ani...
Maximilian Moșneag, voluntar ARQ - Interact Cetate Arad