Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Oraşul Sebiş - o perlă a Văii Crişului Alb

La 82 de kilometri de Arad se află, poate, cel mai frumos oraş al judeţului. Sebişul a devenit un important centru urban, având în componenţă localităţile rurale Donceni, Prunişor şi Sălăjeni. 
 

Oraşul Sebiş - o perlă a Văii Crişului Alb
Comentează 4

Acum aproape 500 de ani Sebişul era un sat, acum vorbim despre un oraş în plină dezvoltare, în care realizările administraţiei locale se văd la fiecare pas. Ca nivel de trai, sebişenii se pot lăuda cu primul loc ca venit pe cap de locuitor, pe judeţ. Dacă ne referim doar la sectorul de învăţământ, Sebişul este unul din puţinele oraşe din ţară în care funcţionează instituţii la toate nivelele, de la grădiniţă la învăţământ superior. La capitolele siguranţa cetăţeanului şi servicii medicale, oraşul, împreună cu celelalte localităţi aparţinătoare și comunele vecine beneficiază de o unitate SMURD, staţie de Salvare, Jandarmerie, Pompieri şi Poliţie. Ca un oraş care se respectă Sebişul a continuat să se dezvolte şi în 2015. 


La capitol sportiv Sebişul beneficiază de o bază modernă, unică în judeţ. O bază pe care o foloseşte echipa de Liga a III-a, Naţional, care în acest sezon şi-a porpus promovarea în eşalonul superior. 


Un oraş cu un centru civic deosebit, o preocupare permanentă a autorităţilor fiind, printre altele, şi amenajarea spaţiului verde. În altă ordine de idei, Sebişul găzduieşte 19 biserici, pentru că deşi oraş majoritar ortodox, aici se repectă toate celelalte etnii şi confesiuni religioase.


Conform primarului Gheorghe Feieş, un alt exemplu că omul sfinţeşte locul, un proiect important la care se lucrează ar fi cel de reabilitare, dezvoltare şi modernizare ambulatorii ale Spitalului de Boli Cronice. Se doreşte o creştere a accesului la o infrastructură de sănătate modernă, dar şi îmbunătăţirea substanţială a calităţii actului medical şi a condiţiilor de investigaţie medicală, prin modernizarea echipamentelor medicale de specialitate şi a mobilierului specific în cadrul a 5 cabinete de specialitate din ambulatoriul spitalului. Lărgirea gamei de servicii medicale, prin înfiinţarea de noi cabinete de specialitate. Creşterea accesului la servicii medicale moderne, ca urmare a dotării cu aparatură medicală nouă, precum şi prin reorganizarea ambulatoriului. Reducerea timpului de diagnosticare şi tratament. Crearea utilităţilor în vederea uşurării accesului persoanelor cu handicap locomotor. Vor fi reabilitate, modernizate şi echipate 4 cabinete medicale de specialitate înfiinţate, 5 cabinete de specialitate şi 4 săli de tratament. De asemenea sînt achiziţionate 18 echipamente medicale. 


Per total, Sebişul continuă să fie un exemplu de urmat pentru celelalte oraşe din judeţul Arad, şi nu numai.
................................
ISTORIC
"Sebişul se află la una din porţile de intrare în Munţii Apuseni, şi face parte, deşi depăşind o aşa zisă graniţă, din Ţinutul ori Ţara Zărandului fiindcă altcum, ar rămâne pur şi simplu o aşezare între munceii cu vârfurile Drocea şi Piatra Păcurarului, de la sânga la dreapta pe râul Crişul Alb şi spre drapta, înconjurat de o centură a Munţilor Codru-Moma.


Nu lipsesc nici pământurile bune, nici cele lutoase şi albe, nici pădurile ce încep pe dunga oraşului şi se termină dincolo în Bihor, nici puţină păşune, nici strălucirea apei de Criş Alb, cu fărâma lui de luncă, nici grădinile, frumoasele grădini de pe lângă casele oamenilor.


Numele SEBIȘ vine, pare-se, de la apelativul maghiar "sebeşer" - "repede". Prima atestare documentară a localităţii Sebiş ar fi anul 1524. În 1597 Sebişul a fost declarat oraş rural. După anul 1800 Sebişul primeşte drept de târg şi începe să se dezvolte mica industrie. După 1950 Sebiul devine centru fostului raion Gurahonţ". Prin anii 1974-75 aici se construiește și o autobază de transport auto (Autobaza 4 Sebiș) cu peste 330 mijloace de transport în dotare care acoperea nevoile pe toată Valea Crișului Alb și nu numai  , atît marfă cît și călători.
sursa: Pagini Sebişene (autor: Vitalie Munteanu)

Galerie foto (105)

Articole asemanatoare