Administrația orașului Sebiş - printre primele din județul Arad (FOTO şi VIDEO)
Orașul Sebiș se schimbă de la o zi la alta, iar investițiile se țin lanț, astfel încât nici nu se finalizează bine un proiect că altul începe, ceea ce este un fapt îmbucurător pentru toată zona, nu numai pentru sebișeni. Se lucrează pe mai multe fronturi și chiar dacă a fost iarnă, unele lucrări au continuat și aici ne referim la acele la care temperaturile de afară nu influențează calitatea lucrării. De altfel orașul Sebiș este într-un program de dezvoltare continuu, iar proiectele care vor urma vor aduce și mai multe schimbări atât în oraș cât și în localitățile aparținătoare.
În urmă cu două zile pașii ne-au purtat din nou pe frumoasa Vale a Crișului Alb, astfel că am oprit și la Sebiș purtând o discuție cu edilul orașului, Cristian Feieș, referitoare la lucrările în curs, dar mai ales cele de viitor, având în vedere că se dorește și aducerea rețelei de gaze naturale de la Ineu până la Sebiș în perioada următoare.
„Am început anul 2022 putem spune bine, continuăm proiectele începute. Începutul anului a coincis cu votarea bugetului pe anul 2022, moment istoric pentru orașul Sebiș, bugetul fiind votat cu 14 voturi din 15, ceea ce înseamnă că noi ca și executiv ne-am făcut treaba în 2021, iar propunerea de buget pentru anul 2022, presupune ca 60% din bani, să meargă spre investiții, adică spre dezvoltarea orașului Sebiș. Acest deziderat ne situează ca traiectorie de dezvoltare printre primele administrații din județ. Dezvoltarea și modernizarea orașului este o prioritate pentru noi ca administrație. Vreau să le mulțumesc pe această cale membrilor Consiliului Local, indiferent de culoarea politică , pentru că urmăresc interesul comunității din Sebiș, dincolo de interesul de partid. Anul acesta ne propunem să continuăm amenajarea parcurilor din centrul orașului, amenajarea intersecției de la Unicarm, precum și continuarea realizării de spații de parcare, având în vedere continuarea dezvoltării orașului Sebiș. Un alt proiect este schimbarea iluminatului public cu tehnologie de ultimă generație cu finanțare de la Uniunea Europeană, după modelul din orașul Zurich din Elveția. Ne mai propunem realizarea a 10 km de piste de biciclete și construirea a două blocuri de locuințe în Sebiș, ealizarea unui teren de sport multifuncțional în satul Prunișor, în curtea școlii și continuarea depunerii de proiecte pentru atragerea de fonduri pe diferite axe și măsuri.
În orașul Sebiș, în momentul de față există deflație de locuri de muncă, în prezent pentru fiecare cetățean care dorește loc de muncă există disponibilitate. De doi ani de zile orașul Sebiș cunoaște o dezvoltare socio-economică fără precedent ceea ce ne bucură pe deplin, nemaifiind probleme de șomaj. Pe centrul orașului nu mai există nici un spațiu comercial liber pentru închiriere, iar un alt barometru al acestei expansiuni economice îl reprezintă faptul că deși am realizat 40 locuri de parcare noi, încă sunt insuficiente și asta se întâmplă peste tot în zona centrală a orașului. Ne gândim ca administrație locală chiar și la realizarea de parcări supraetajate în viitorul apropiat. De asemenea, realizarea unei parcări în incinta Liceului Teoretic Sebiș destinată cadrelor didactice este o soluție cel puțin pentru mașinile acestora.Tot în acest context, arterele principale ale orașului Sebiș, cum ar fi strada Crișului și strada Păcii, treptat devin străzi care vor găzdui spații comerciale. Pentru susținerea acestei dezvoltări, Primăria Orașului Sebiș are în pregătire nu mai puțin de 30 proiecte care vizează atât dezvoltarea economico-administrativă, recreativă, educațională, culturală și mai ales de sănătate.
Se lucrează și la spital unde se ridică o clădire nouă pentru ambulatoriu, astfel încât să avem la Sebiș un act medical de bună calitate cu toate dotările necesare. Dacă ne uităm puțin, putem observa că de la noi până la Brad nu mai există nici un spital, iar pacienții de pe Valea crișului sunt tratați aici la noi. De aceea văd un rol foarte important pentru spitalul din Sebiș. Și fiindcă problema gazului este una stringentă pentru cetățeni, pot să spun că am început deja demersurile pentru aducerea rețelei de gaze naturale până la Sebiș, astfel că alături de comunele Bocsig, Beliu și Bârsa am realizat un ADI-Gaz B.B.B.S., cu scopul de a realiza documentațiile necesare obținerii de finanțare în vederea construirii rețelei de aducțiune gaz metan în localitatea Sebiș și a satelor din jur”, a declarat primarul Cristian Feieş.
Şase piloni de dezvoltare
În continuare, acesta a vorbit despre implicarea autorităţilor locale în ceea ce priveşte buna funcţionare a cultelor religiose, despre sport, dar şi despre evenimentele culturale care se desfășoară la Sebiș în perioada ce urmează. „Continuăm relaționarea strânsă cu toate bisericile și confesiunile din Sebiș având o colaborare atât din punct de vedere administrativ, cât și social-spirituală, chiar și acum, în perioada asta tulbure, când urmează să primim refugiați din zonele de conflict militar. Trebuie să fim uniți, pentru că numai așa putem trece mai ușor peste problemele vieții. În ceea ce privește actul cultural, putem să spunem cu mândrie că în orașul Sebiș își desfășoară activitatea începând cu 2021 Ansamblul Folcloric Țara Zărandului, format din copii și tineri. De asemenea am înființat și o famfară a orașului, lucru de bun augur în fundamentarea identității orașului nostru. Pe latura sportivă, prin Grupul Poli-Sportiv Național Sebiș, aflat în administrarea și subordinea Consiliului Local, își desfășoară activitatea 100 de copii cu vârste începând de la şapte ani, urmând ca din acest an să încercăm diversificarea ramurilor sportive în cadrul clubului. Pentru anul 2022 am aprobat calendarul evenimentelor cultural sportive care prevede peste 30 de evenimente culturale și sportive pe parcursul anului. În accepțiunea mea, dezvoltarea orașului Sebiș trebuie să se bazeze pe şase piloni de dezvoltare, respectiv: administrație, învățământ, sănătate, siguranță publică, cultură și sport pentru a realiza o organizare armonioasă a vieții noastre de zi cu zi. Îmi doresc un oraș frumos, un oraș modern unde să ne simțim cu toții acasă, iar copiii și tinerii noștrii să-și facă un rost aici. Vă doresc tuturor o primăvară frumoasă în suflete și în viața de zi cu zi!”, a încheiat primarul.