Cupa orașului Sebiș la călărie (ediția I)
Sebișul a fost gazda primei ediții a concursului de călărie numit „Cupa orașului Sebiș la călărie”. Clima potrivită pentru creșterea cailor și în general a animalelor, a făcut prielnică desfășurarea concursului la Sebiș.
Colaborarea foarte bună între organizatorii evenimentului și primăria Sebiș, a fost datorită domnului primar Gheorghe Feieș, care este deschis la tot ceea ce este frumos și în folosul sebișenilor, fiind un om care face administrație de-o viață, știe să atragă tot ceea ce este benefic pentru oraș.
Astăzi la Sebiș sînt locuri de muncă, dar sînt și lucruri frumoase realizate: o echipă de fotbal puternică, locul în care putem participa la unele dintre cele mai frumoase spectacole de muzică ușoară din județ, iar începînd din acest an și concursul de echitație, un sport frumos, nobil și elegant totodată.
Pe toată valea Crișului oamenii au avut dintotdeauna o altă mentalitate, au avut deschidere pentru frumos, pentru a realiza ceva. Nu întîmplător aici au fost cei mai mulți cojocari și meșteșugari în trecut. Dar frumusețea unui oraș sau comună ține mult și de hărnicia celui care o conduce, după cît de mult se implică pentru semenii săi, iar la acest capitol Sebișul este o mîndrie pentru județul Arad.
Organizatorul acestui concurs este domnul Barna Bujor un om al locului cu o frumoasă pasiune pentru caii de rasă, ce are și o frumoasă pensiune agroturistică numită „SLĂTIOARA” situată la Slatina de Criș (comuna Dezna).
Dînsul a găsit imediat deschidere la primarul orașului Sebiș care a făcut posibil acest frumos eveniment, iar familia Ghimboașă din Sebiș a pus la dispoziție locația; nici nu era un loc mai propice acestui eveniment decît „Ciutăria” așa cum o numesc localnicii.
Deși vremea nu a fost prea frumoasă în prima zi, iar caii au mai lunecat, prima ediție a acestui eveniment a fost un succes. La start au participat mai multe „cupluri cal și călăreț” reprezentînd diferite cluburi ecvestre din Ardeal și Ungaria, respectiv din Arad, Timișoara, Aiud, Oradea și local Slătioara, pe nume Nadira Riding, Romsilva Arad, Nimrod din Ungaria, Agronomia Timișoara, Asociația Sportivă Cantemir din Timișoara și bineînțeles Agroturism Slătioara și alții.
Concursul a constat din două probe ecvestre; sărituri cu calul peste obstacole și voltij. Majoritatea concurenților au fost copii, în special la proba de voltij. În ziua a doua curtea pensiunii a fost plină de vizitatori, fiind o zi însorită, ceea ce ne arată că acest concurs și inițiativa până la urmă, a fost un adevărat succes.
Concursul a fost frumos, caii de rasă de asemenea au fost superbi, iar vizitatorii și mai ales copilașii au fost încîntați de frumusețea cailor și a evenimentului.
Iată că Sebișul are pe calendarul frumoaselor evenimente culturale încă unul, care în anii ce urmează va duce renumele orașului în țară și străinătate ca un reper al sportului practicat de nobili în trecut -echitația.