Școala de sudură CRIȘAN a pus pita-n mână la o nouă serie de sudori
Sâmbătă, 16 iunie, a venti rândul celei de a zecea serii a Școlii de Sudură CRIȘAN să dea examentul de absolvire, atât teoretic, cât și practic, un examen prin care să se demonstreze că s-a însușit materialul predat în cele trei luni de școală.
Imediat după terminarea celor două probe am stat de vorbă atât cu tinerii cursanți, cât și cu dascălii lor și iată ce a rezultat:
”Astăzi la Școala de sudură din Arad, numită și Școala CRIȘAN, a absolvit un nou curs, 10 + candidați, care au desfășurat partea teoretică, iar apoi partea practică în atelier. La partea practică s-a executat o probă ”colț perete vertical”, unde a trebuit făcut un cordon de 5. Băieții s-au descurat foarte bine, cu emoțiile de rigoare specifice unui examen și per ansamblu s-au dovedit foarte bine pregătiți, rezultatele probelor sunt mulțumitoare, cel puțin pentru mine, vom vedea și părerea comisiei atunci când va delibera ce note va da, dar eu consider că a fost o serie foarte bună, silitoare și mă bucur că de mâine vor intra în procesul de producție, căci unii deja sunt, iar alții au oferte, căci piața forței de muncă suferă un gol, care din păcare se adâcește tot mai mult, dar aducem și noi o plus valoare în industria românească și cu această serie, ținând cont că industria mecanică e în proporție de 70% numai sudură, deci sudura este un punct forte. Dorința mea ar fi ca nici unul dintre acești absolvenți să nu plece în afara țării, din nefericire însă unii au deja oferte și cu certitudine vor pleca. Industria arădeană are o mare problemă cu sudura, în sensul că există o cerere foarte mare și pe care nu o putem umple. Cam aceasta este școala noastră de sudură și îi așteptăm pe cei doritori să vină, căci este o școală cu un brand destul de bun și unde sudorii nu vin doar pentru diplămă, ci vin să învețe meserie, căci ei se angajează cu proba de lucru și nu cu diploma. Diploma îi acreditează doar să intre în examen și să poată susține angajarea. Cursurile durează timp de trei luni de zile și se țin doar după amiază, deoarece mulți dintre cursanți lucrează la diferite firme. Avem parte teoretică și parte practică. Cel mai mult timp îl alocăm părții practice, pentru că teoria fără practică nu se poate, dar nici invers. Diplomele pe care cursanții le primesc la finalul cursului sânt emise cu acreditarea Ministerului Educației și Învățământului, deci aș putea spune că sunt valabile oriunde în lumea asta. Avem foști cursanți care acum sunt în Australia, în Țările Nordice, în toată Europa, deci această diplomă nu este un fals. Cam asta trebuie să știe cei ce doresc să vină la noi la curs” a punctat maistru instructor Gabi Chițescu.
”Bună ziua, sunt din Borșa Maramureș și am găsit Școala Crișan pe internet, după care m-am informat și de la un tânăr care a fost aici, la Arad și cum eu am lucrat ca și mecanic în asamblări industriale, am vrut să completez și cu meseria de sudor și să capăt aptitudini noi în acest domeniu al prelucrării metalului și sunt sigur că tot ceea ce am învățat aici o să-mi fie de folos pe viitor”, a fost de părere Mihali Vasile.
”Am aflat de această școală de la un prieten ce lucrează în domeniul sudurii și, eu fiind din Arad, am venit să fac aici școala și sunt foarte mulțumit, căci ne dă o șansă de calificare în acest domeniu al sudurii, eu lucrez la mine la firmă și aveam nevoie să învăț meseria aceasta. Cursurile au fost foarte bine organizate, cu aparate profesionale și încurajez tinerii să învețe această meserie urmând această școală”, a spus Rad Cristian Marius din localiatetea Horia.
”Am aflat de această școală de la fratele meu, care a învățat și el meseria tot aici, la domnul Crișan. Eu am o calificare în electrotehnică, însă am dorit să mă policalific, căci nu știi niciodată ce poate să te solicite viața. În aceste trei luni am dobândit foarte multe cunoștințe tehnice din acest domeniu, care cu siguranță o să-mi ajute în meserie”, a fost categoric și Ion Viorel.
”Eu am aflat despre această școală de pe Facebook și am venit aici din Baia Mare și trei luni de zile am locuit în Arad și am făcut cursurile de teorie și practică și am acumulat experiență și cunoștințe din punctul de vedere al sudurii și dacă la început am avut probleme să dau un cordon, acum m-am perfecționat și cred că stăpânesc bine sudura și sunt chiar fericit că am terminat astăzi și abia aștept să mă duc înapoi la muncă”, s-a confesat Petean Răzvan din Baia Mare.
”Cursanții din aceasă serie au fost buni și ne bucură mult faptul că tinerii au găsit valoare în această meserie, adică au ajuns la concluzia că cea mai bună învestiție pentru ei este într-o meserie. Cu o meserie poți să-ți câștigi pâinea, poți să-ți câștigi existența, să-și întreții familia și asta nu numai în România, ci peste tot în lume. În momentul de față meseria de sudor este la foarte mare căutare și este foarte bine plătită. Noi, la Școala de sudură Crișan, punem la dispoziție echipamente moderne, personaj specializat și per ansamblu un mediu perfect pentru creștere și învățare în meseria de sudor. Așteptăm tinerii la noi la școală, să învățăm împreună o meserie” i-a poftit pe cei tineri sau mai puțin tineri inginerul Eduard Crișan, instructor la această școală de sudură.
”Din an în an vin tineri tot mai mulți, oamenii investesc în ei, anul acesta am avut un băiat chiar din județul Satu Mare și care a împlinit la începutul lunii iunie 18 ani. Am constatat că pe piața muncii este nevoie de sudori, o meserie căutată, bine plătită, economia are nevoie de sudori, oamenii au sesizat și ei treaba asta și investesc în ei. De elevi nu ducem lipsă, școala este la al zecilea an și se trag unul pe altul. Vorba aceea: primii 10 ani este greu!I Avem deja peste 400 de absolvenți și aceștia ne trimit unuii de la alții noi cursanți, chiar acum un fost cursant și-a trimis nepotul. Pe de altă parte aici am o echipă extraordinar de bună și asta îi atrage pe sudori, pentru că diploma în sine nu contează, dar aici la noi se învață meserie, avem recomandări de peste tot, personalul nostru este calificat și maistrul și inginerul au modulul pedagogic, căci nu e tot una maistrul de producție cu maistrul pedagogic, iar noi avem o experiență mare, utilaje bune, școala e pe perspectivă, iar dacă ne mai ajutau și autoritățile și aici mă refer la Primărie și la Consiliul Județean Arad, mă rog, asta e opțiunea lor, dar noi ne facem datorioa cum trebuie și în fiecare firmă din Arad exista cel puțin doi sudori de la noi. Pe lângă asta ne mândrim că au reușit de la noi de la școală să avem șapte absolvenți de ingineri, avem o colaborare foarte bună cu Universitatea ”Aurel Vlaicu”, avem maiștri și mergem înainte. Avem o echipă bună, mergem în străinătăți la conferințe, ne documentăm. Eu sunt mulțumit de participanți, sunt toți bine pregătiți și rezultatele se simt”, a punctat inginerul Ioan Marin Crișan, directorul Școlii de Sudură Arad.
Vasile Zarandan