Schimbările climatice, tot mai vizibile. Ce cred europenii despre ele?
În ciuda pandemiei de COVID-19, europenii rămân foarte îngrijorați de schimbările climatice și susțin acțiunile din întreaga UE pentru a le combate, potrivit ultimului sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeană.
Sondajul arată că cetățenii europeni identifică acum schimbările climatice ca fiind cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm, iar 90% dintre respondenți - și cel puțin trei sferturi din fiecare stat membru – sunt de acord că emisiile de gaze cu efect de sera ar trebui reduse la minimum, compensând în același timp cu emisiile rămase, pentru a face economia UE neutral din punct de vedere climatic până în 2050.
Când vine vorba de obiectivele pentru creșterea energiei regenerabile, 87% dintre respondenți consideră că UE ar trebui să sprijine eficiența energetică și sunt de acord cu prioritizarea abordării schimbărilor climatice pentru îmbunătățirea sănătății publice. De asemenea, 87% dintre europenii chestionați sunt de părere că guvernele ar trebui să ofere suport pentru îmbunătățirea eficienței energetice, în timp ce 75% consideră că guvernele lor naționale nu depun sufficient efort pentru a combate schimbările climatice.
Chiar dacă ar însemna reducerea subvențiilor pentru combustibilii fosili, 81% dintre europeni văd necesară acordarea unui suport public financiar pentru a facilita tranziția către energiile regenerabile. Majoritatea respondenților (70%) sunt de acord că scăderea importului de combustibili fosili din afara UE poate crește securitatea energetică și poate aduce beneficii economice Uniunii Europene.
Din punct de vedere al acțiunilor publice, 96% afirmă că au luat cel puțin o măsură concretă de combatere a problemei, precum reducerea și reciclarea gunoiului (75%), reducerea sau înlăturarea produselor de unică folosință (59%), schimbarea obiceiurilor alimentare – achiziționarea de produse bio (32%) și evitarea consumului de carne (31%).