Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Schimb de bune practici privind întreprinderea socială în Marea Britanie

Schimb de bune practici privind întreprinderea socială în Marea Britanie
Comentează 0

În cadrul proiectului „Întreprinderea socială – schimb de bune practici ca instrument în munca cu tinerii“, prof. Laura Putnic și prof. Olimpia Ancateu de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Arad au participat la o mobilitate în Hemel Hempstead, Marea Britanie, la începutul lunii octombrie, 2018.

Acest proiect Erasmus+ este coordonat de către Community Action Dacorum (Marea Britanie) iar din Arad partener este Clubul Sportiv Experiența Multisport care implementează unele din activități în cooperare cu Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”.

Perioada de desfășurare este de doi ani, 2018-2019 și partenerii își propun să dezvolte cunoștințe și competențe pentru folosirea întreprinderii sociale ca instrument de lucru în munca cu tinerii. Cei opt parteneri din șapte țări (Marea Britanie, Cehia, Irlanda, Suedia, Țara Galilor, Serbia și România) acoperă zone geografice diverse, reprezentate de două municipalități și șase organizații non-guvernamentale. Scopul proiectului este dezvoltarea antreprenoriatului și formarea de cunoștințe și expertiză în ceea ce privește  întreprinderea socială printre participanți, care, la rândul lor, pot multiplica ceea ce au învățat în inițiative practice. De asemenea, proiectul promovează dezvoltarea de competențe sociale, civice și interculturale, precum și gândirea critică, alfabetizarea media, combaterea discriminării, segregării, rasismului, hărțuirii și violenței și să sporească accesul, participarea și performanța de învățare a cursanților defavorizați.

Pe durata mobilității activitățile au fost coordonate de către Community Action Dacorum, participanții asistând la prezentarea a 11 exemple de bună practică în ceea ce privește întreprinderea socială, prin vizite la diverse instituții și ONG-uri, dintre care amintim: The University of Hertforshire, Hemel Hempstead School, The Connect Dacorum Dragons’ Apprentice Challenge, The Prince’ s Trust, The Repair Shed, The Box Moor Trust, Berkhamsted Yuth Town Council, The Swan Youth Centre, Youth Connexions, The XC Centre, West Herts College, Radio Dacorum.

Toate inițiativele în domeniul întreprinderii sociale din Hemel Hempstead, Marea Britanie au în comun îmbinarea următoarelor elemente: inițierea unei activități economice, munca cu tinerii și scopul social (în folosul comunității).

La finalul mobilității participanții au ales prin vot exemplele de bună practică care pot fi adaptate, reproduse în țările lor de proveniență, proiectele câștigătoare fiind competiția Dragons’ Apprentice Challenge și Centrul  pentru Tineret XC Centre.

 

„Competiția Dragons’ Apprentice Challenge este un proiect rezultat prin conexiunea a trei entități - liceu, companii și organizații caritabile. Elevii sunt împărțiți în echipe, fiecare echipă are dragonul său (mentorul de la o companie) și i se atribuie de asemenea o organizație. Fiecare echipă primește 100 de lire sterline și ar trebui să o multiplice la 1 000 de lire sterline (sau mai mult). Profitul este folosit în scop caritabil, fiind donat organizației partenere. Dragonii/ mentorii oferă consultanță și sprijin pentru a-și ajuta echipa să-și atingă obiectivele din planul de afaceri. Activitățile pot include dansuri, concerte, vânzări de prăjituri, tarabe la piață, licitații etc. Este o activitate care aduce beneficii tuturor părților implicate. Prin  strângerea de bani pentru organizațiile de caritate se dezvoltă mentalitatea antreprenorială a elevilor, aceștia își dezvoltă competențe de muncă în echipă, sociale,  dar în același timp crește și gradul de conștientizare a responsabilității sociale. Este o inițiativă care ne-a plăcut foarte mult și pe care am dori să o implementăm la Arad, prin implicarea  elevilor de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Arad și din alte școli din municipiu.” prof. Laura Putnic
       „XC Centre este un centru de consiliere pentru tineri, care oferă gratuit servicii tuturor celor care solicită ajutor pe diferite teme - educație, muncă, sănătate, în unele cazuri chiar cazare și suport financiar. XC Centre  dispune de un teren pentru role, are amenajat un perete pentru cățărări, un sistem de peșteri de interior, cu dotări pentru escaladă și cățărat. În cadrul centrului există săli dotate pentru activități multimedia, un studio pentru înregistrări, săli destinate activităților de consiliere, un departament pentru diagnosticarea stării de sănătate a tinerilor și internet cafe. Acesta impresionează prin pasiunea profesorilor, implicarea voluntarilor și deschiderea pentru nevoile tinerilor. Mi-aș dori foarte mult să putem oferi și noi tinerilor din Arad o asemenea oportunitate.” prof. Olimpia Ancateu

 Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Social enterprise: sharing best practice as a tool in youth work”. Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Uniunii Europene. Această comunicare reflectă doar punctele de vedere ale autorului, iar Comisia Europeană sau agenția finanțatoare nu pot să fie considerate responsabile pentru orice utilizare care poate fi dată informațiilor conținute în aceasta.

 

Galerie foto (5)


Scrie un comentariu

trimite