Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Scenariul NEGRU se confirmă. Guvernul dă OUG pentru înghețarea salariilor și pensiilor

Guvernul a pregătit textul Ordonanței de urgență care va îngheța, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile bugetariilor la "cel mult" nivelul din decembrie 2018. De asemenea, punctul de pensie și pensia minimă sunt blocate până în septembrie. OUG suspendă și ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv cele locale, pe tot parcursul anului 2019.

Scenariul NEGRU se confirmă. Guvernul dă OUG pentru înghețarea salariilor și pensiilor
Comentează 1

Guvernul a pregătit textul Ordonanței de urgență care va îngheța, începând cu 1 ianuarie 2019, salariile bugetariilor la "cel mult" nivelul din decembrie 2018. De asemenea, punctul de pensie și pensia minimă sunt blocate până în septembrie.

Proiectul de OUG a fost transmis pe circuitul de avizare și ar urma să intre în Guvern vineri 7 decembrie, potrivit unei informări către Realitatea TV venite de la Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

"Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de 6 încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții", se spune ]n proiectul de OUG.

La punctul 7 din proiectul de Ordonanță, se spune că în anul 2019, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

Documentul cu textul integral al OUG de înghețare a salariilor și pensiilor poate fi văzuit AICI

Primele informații despre planul Guvernului Dăncilă de a îngheța salarizarea în sectorul bugetar au apărut în octombrie 2018, dar atunci ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a infirmat datele, spunând că este doar un scenariu de lucru, care nu se va pune neapărat în aplicare.

Guvernul arată acum că, în situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă, deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din produsul intern brut prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, "ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv, aspect de natură a genera la rândul său alte consecinţe grave pentru interesele României".

Nu doar salariile îngheață, ci și pensiile

Proiectul de OUG trimis în circuitul de avizare mai spune că, prin derogare de la legea pensiilor în vigoare, și punctul de pensie rămâne înghețat la 1 ianuarie 2019, urmând să crească la 1 septembrie până la valoarea de 1.265 lei.

Aceeași situație în cazul pensiei minime: indemnizația socială pentru pensionari nu se modifică de la valoarea de 640 lei până în septembrie.

"Prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menține la 1.100 lei și începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1.265 lei", se spune în proiectul de OUG.

Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, se menține la 640 lei și începând cu 1 septembrie 2019 se majorează cu 10% și este de 704 lei.

Sunt blocate și angajările în sectorul public

Începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.

Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

Prevederile de mai sus se aplică și instituţiilor publice locale, astfel cum sunt acestea definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, care beneficiază de sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale.

Adio prime, indemnizații de hrană și tichete de vacanță

În anul 2019, instituţiile şi autorităţile publice "nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, și nici premii şi indemnizaţia de hrană și indemnizația de vacanță reglementate de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare", scrie în proiectul de OUG care ar putea fi adoptat în această săptămână.

Senatorul PNL Florin Cîțu acuzase încă din octombrie că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate și nu va mai aplica Legea salarizării unitare. Liberalul a prezentat atunci un document trimis de Guvern Comisiei Europene prin care coaliția de guvernare promitea înghețarea salariilor în sectorul bugetar în 2019.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reacționat la acel moment spunând că este doar un scenariu de lucru, între alte variante pe care Guvernul le are în vedere.

Sursa: realitatea.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite