Scandal pe banii românilor. PNL acuză: PSD vrea triplarea taxelor. Reacţia Ministerului Dezvoltării
Scandal pe banii românilor. PSD pregăteşte o creștere de trei ori a impozitelor locale, acuză liberalii. Schimbarea ar urma să fie introdusă într-un nou proiect, aflat în lucru la Ministerul Dezvoltării. Instituţia admite că a primit o propunere de la asociaţiile primarilor, care va fi luată în discuţie: să nu mai existe un nivel minim şi unul maxim al impozitului, ci o medie. Asta înseamnă că acolo unde impozitele sunt la cota minimă, vor creşte! Totodată, Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL, a prezentat la Realitatea Tv, adresa prin care ministerul le cere primarilor să îşi exprime punctul de vedere cu privire la propunerea de "stabilire a unor cote/nveluri unice la nivel national" pentru impozitele locale pe proprietate.
Liberalii susţin că social-democraţii au transmis spre Ministerul Dezvoltării - acolo unde se află în lucru noul Cod al Finanţelor Locale - propuneri de majorare a impozitelor locale.
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România susține că impozitele nu vor creşte, chiar dacă s-ar face o medie între minim şi maxim. Și primarii de orașe vor o medie între cota minimă şi cea maximă. Asta ar însemna automat o creştere a impozitelor în localitățile unde în prezent se aplică acum nivelul minim. Adică în 80%, potrivit unor surse.
Ministerul Dezvoltării vine cu precizări, după ce PNL a susţinut că PSD pregăteşte o majorare a taxelor locale, prin Codul Finanţelor Publice, astfel încât autoritatile locale sa fie obligate sa majoreze la maxim impozitele pentru persoanele fizice si juridice la cladiri rezidentiale si nerezidentiale. Concret, Ministerul susţine ca informaţiile prezentate sunt "eronate si tendentioase" şi că proiectul va prevede aceleasi intervale de impozitare ca şi in prezent, dar ca structurile asociative ale administratiei publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel national).
Redăm, în continuare, comunicatul emis de Ministerul Dezvoltării:
"Ca urmare a informaţiilor eronate şi tendenţioase apărute în spaţiul public, prin intermediul comunicatului de presă al domnului deputat Florin Roman şi al postului Realitatea TV, referitoare la proiectul de Cod al finanţelor publice locale, pentru o corectă informare a publicului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) face următoarele PRECIZĂRI.
1. Elaborarea Codului finanțelor publice locale reprezintă un deziderat al celor 4 structuri asociative ale administrației publice locale (Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România), pentru a reglementa, în mod unitar, coerent și eficient, domeniile finanțelor publice locale, crizei financiare și insolvenței unităților administrativ-teritoriale, impozitelor și taxelor locale și a procedurilor fiscale locale.
2. Proiectul Codului finanţelor publice locale are prevăzute aceleaşi intervale de impozitare ca şi cele prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, respectiv 0,08% - 0,2% pentru clădirile utilizate în scop rezidențial și 0,2% - 1,3% pentru clădirile utilizate în scop nerezidențial.
3. Structurile asociative ale administraţiei publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel național) asupra căruia consiliul local din fiecare unitate administrativ-teritorială să stabilească dacă aplică sau nu o cotă adițională. Acest aspect va fi dezbătut în cadrul grupului de lucru, constituit la nivelul MDRAP, pentru elaborarea noului Cod al finanţelor publice locale.
PNL vine cu dovada. Ce a transmis Ministerul Dezvoltării primarilor
Pe de altă parte, Ionel Dancă, purtător de cuvânt, a prezentat la Realitatea Tv, dar şi pe pagina de Facebook, adresa pe care ministerul a transmis-o către primari, de a veni cu un punct de vedere cu privire la propunerea de "stabilire a unor cote/nveluri unice la nivel national".
"Oricât s-ar strădui PSD să nege sau să dea înapoi, tocmai am prezentat, in emisiunea realizata de Andra Miron la Realitatea, dovada că guvernul vrea să majoreze impozitele locale chiar și de șase ori prin noul Cod al finanțelor publice locale.
O adresă a Ministerului Dezvoltării Regionale, trimisă primarilor din țară, le cere acestora să-și exprime punctul de vedere cu privire la propunerea de ”stabilire a unor cote/nveluri unice la nivel național” pentru impozitele locale pe proprietate.
Informația a fost făcută publică de colegul Florin Roman, care a băgat zâzanie între aleșii locali pentru că manevra a fost gândită de fapt de către primarii PSD care s-au văzut cu bugetele tăiate după așa-zisa revoluție fiscală. Pentru a compensa reducerea sumelor primite din impozitul pe venit, primarii PSD au cerut Guvernului să majoreze taxele locale pentru ca ei să spună după aceea că au fost obligați de lege.
În prezent, primarii pot stabili o cotă de impozitare pentru clădiri rezidențiale între 0.08% și 0.2%. Noua propunere Ministerul Dezvoltării este o cotă unică iar primarii PSD au propus plafonul maxim de 0,2%. Asta înseamnă o creștere de trei ori a impozitelor locale pentru clădirile rezidențiale persoanelor fizice.
Pentru clădirile nerezidențiale, acum, impozitele locale au marjă între 0,2% și 1,3%. Și aici, Ministerul Devoltării a propus o cotă unică de impozitare iar primarii au cerut nivelul maxim de 1,3% ceea ce însemnă o majorare și de șase ori a taxelor locale.
Ceea ce PNL a avertizat, iată, se întâmplă! Harababura fiscală cu transferul contribuțiilor taie banii primăriilor din impozitul pe venit și acum primarii sunt nevoiți să majoreze taxele și impozitele locale din cauza PSD", scrie Ionel Dancă.
Soluția propusă de PNL este transferul 100% a sumelor din impozitul pe venit și pensii către autoritățile locale. Am depus amendamente la bugetul de stat în acest sens și am inițiat chiar un proiect de lege care ar putea ajuta foarte mult administrațiile performante (liberale) dar PSD și ALDE se opun"
Sursa: realitatea.net