Sărbătoarea Codrenilor pe Valea Hurez - Chisindia
Sărbătoarea Codrenilor de pe Valea Hurez este una dintre cele mai frumoase sărbători câmpenești de pe Valea Crișului, atât pentru programul artistic deosebit, cât și pentru faptul că totul se desfășoară sub poale de codru, așa cum le place codrenilor să trăiască.
Duminică, 30 iulie, a venit momentul mult așteptat și din nou Valea Hurezului a fost plină de oameni care au dorit să petreacă împreună, pentru că un astfel de eveniment adună oamenii din toată comuna și de pe satele din jur.
Ca o noutate, s-a schimbat locația sărbătorii puțin mai jos pe vale, dar într-un cadru natural mult mai frumos și răcoros. Cu o seară înainte(sîmbătă), toată Valea Hurezului a fost plină de focuri de tabără și de corturi ale tinerilor care s-au distrat peste noapte sub clar de lună așa cum este obiceiul an de an la această sărbătoare.
Programul artistic a debutat duminică, pe la orele 15.00, cu un cuvânt de bun venit al domnului primar Ionel Pașca, apoi așa cum este firesc și creștinesc, preoții parohi din Chisindia și Păiușeni s-au rugat bunului Dumnezeu pentru sufletele celor prezenți și au cerut binecuvântarea lui Dumnezeu , ca totul sa decurgă bine.
Programul a fost prezentat de o doamnă mult iubită de Chisindani „o doamnă a cântecului popular”, Voichița Suba, care în fiecare an prezintă spectacolele de la Hurez și o face din tot sufletul , pentru că este o fiică a locului.
Programul artistic a debutat cu orchestra „Mărunțelul” și grupurile folclorice „Sînzienele” și „Feciorii Zărandului”, coordonați de doamna profesor Marioara Miclea, iar soliști au fost: Roxana Suciu, Mădălina Păcurar, Dalia Suba, Sorina Lupșa, Alexandru Chirodea, Ciprian Tărșan și Ciprian Lipovan.
Pe scenă au dansat ansambul de dansuri populare ,,Pădureanca,, din Chisindia condusă de instructor Nelu Todica și Druscelele din Bîrsa cu solistele Roberta Tomșa și Mădălina Matcău, apoi pe scenă au urmat solista Cosmina Brădean, o altă fiică a satului Chisindia și doamna Voichița Suba. Lioara Boșcu a venit tocmai de la Timișoara cu un frumos repertoriu de Banat urmată de Aurel Vlaicu Țurcaș care aduce cu el cântece din Bihor .
„Stelele Bihorului”, coordonați de domnul Călin și Adriana Bacrău, au fost cei care au încântat publicul până la finalul programului cu un repertoriu bogat tot de Bihor. Surpriza serii a fost o fetiță de doar 5 anișori pe care eu am urcat-o pe scenă cu permisiunea prietenului meu Călin Bacrău, un înger de fată pe care sperăm să o vedem și la anul viitor , dar în costum popular de Chisindia, așa cum a promis bunica ei.
Deși nu a dansat niciodată, ochișorii ei erau atenți la cei care o țineau de mânuță și a deprins pașii foarte repede, iar bucuria se citea atât pe fața ei, cât și pe fețele părinților pentru care a fost o adevărată surpriză. Alături de „steluțe” cum îmi place mie să le alint pe fete, a dansat și domnul primar care își trage rădăcinile de pe frumoasele plaiuri Bihorene.
Seara s-a încheiat cu un superb foc de artificii ce arunca steluțe colorate peste codrii și frumoasa Vale a Hurezului ca un legământ în timp, amintind că atâta timp cât vor trăi codrenii pe aceste plaiuri, acolo pe Valea Hurezului, va fi cânt și veselie în fiecare an.