„Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” – un proiect al Uniunii Ziariştilor Profesionişti
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) organizează în perioada 16-22 ianuarie un eveniment-maraton unicat, „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie”, care poate fi vizionat zilnic, de la ora 17,00, on-line pe pagina UZPR și UZP-TV.
Manifestare dedicată legăturii profunde dintre presă și cultură și importanței breslei jurnaliștilor pentru parcursul societății prin toate vremurile, Săptămâna Presei Românești prilejuiește, în episodul al III-lea, de astăzi, întâlnirea cu reperele jurnalismului de rezistență din anii comunismului, sinteză prezentată de cunoscutul jurnalist și scriitor Nicolae Băciuț, coordonator al Filialei Târgu Mureș a UZPR. De asemenea, va putea fi vizionată o producție care are în prim-plan presa tehnică și jurnalismul de știință, moment realizat de reputatul autor și ziarist Alexandru Mironov și de jurnalistul Cristian Român.
Seria de producții TV care alcătuiește „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” va continua zilnic, cu abordări din segmentele radio, TV, publicistică, film documentar, în cadrul unor producții realizate și prezentate de unele dintre cele mai cunoscute personalități ale jurnalismului și culturii din România.
Evenimentul online poate fi vizionat pe pagina web www.uzp.org.ro.
Dacă tema de sâmbătă a fost „Rădăcini. Ioan Heliade Rădulescu, întemeietorul presei moderne la noi”, iar cel care a prezentat a fost jurnalistul prof. dr. George Coandă, duminică s-a discutat despre Nicolae Iorga și „Neamul Românesc”. A prezentat jurnalistul și scriitorul Ștefan Mitroi. De asemena, o altă temă abordată ieri a fost „Tudor Arghezi și Mărțișorul”, iar de prezentat a prezentat scriitorul Nicolae Dan Fruntelată.
Mâine, vom avea ca teme „Povestea fermecătoare a jurnalismului din Sărindari” - prezintă jurnalistul Dan Constantin; „Presa arădeană și importanța ei în actul Marii Uniri” - prezintă Gianina Iovănescu; „Presa transilvană de la începuri și până astăzi”- prezintă prof. univ.dr. Ilie Rad.
Miercuri se va discuta despre „Spectaculoasa activitate a Televiziunii publice din România, de la apariția ei, din 1956”, iar cel ce va prezenta va fi jurnalistul și scriitorul Nicolae Melinescu, urmând ca temele de joi să fie „Pagini luminoase din istoria Radiodifuziunii române, în cei 93 de ani de existență” - prezintă jurnalistul și scriitorul Viorel Popescu; „Din nou și întotdeauna Eminescu. Pledoarie a jurnaliștilor și scriitorilor Miron Manega și Dan Toma Dulciu”. Tot joi va fi prezentat un recent film „CUFĂRUL lui Eminescu”, o fermecătoare și fastuoasă realizare recentă a regizorului Mimis Ravanis.
De menţionat că acest proiect al UZPR este coordonat de Doru Dinu Glăvan, sub îndrumarea ambasadorului Neagu Udroiu, istoricul presei române și realizat tehnic de către Ovidiu Zanfir (imagine, sunet și grafică).