Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

S-a înroşit cerul: explicaţii ştiinţifice şi superstiţii (FOTO) / UPDATE: Ce spun specialiştii

Un fenomen foarte rar în România, aurora boreală, a putut fi observat în această seară şi în anumite localităţi din judeţul Arad.

S-a înroşit cerul: explicaţii ştiinţifice şi superstiţii (FOTO) / UPDATE: Ce spun specialiştii
Comentează 0

Update 2 Ce spun specialiştii

Conform NewsMaker, imagini similare au fost observate şi în R. Moldova, Ucraina, Kazahstan şi Belarus, scrie news.ro.
Astronomul Adrian Șonka a declarat pentru Digi24.ro că fenomenul este foarte rar la latitudinea țării noastre, ultima oară fiind văzut în 2015. Potrivit acestuia, aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 3 noiembrie, și s-a produs când particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră, informează digi24.ro.

 


Update 1 În ce alte zone ale ţării a apărut fenomenul

Conform g4.media.ro, fotografii similare au mai fost postate din Timiș, Bihor, Cluj, Caraș-Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, potrivit contului de facebook AstroInfo. De asemenea, cerul înroşit a fost fotografiat şi la Satu Mare şi Brăila.

Internauții au speculat că ar fi vorba despre o auroră boreală vizibilă din România, dar alții au explicat că e vorba despre un fenomen numit dispersia Rayleigh, numită astfel după fizicianul britanic Lord Rayleigh. Este vorba despre împrăștierea elastică a luminii (sau, în general, a radiației electromagnetice) de către particule de dimensiuni mult mai mici decât lungimea de undă a radiației, de exemplu atomi sau molecule. Culoarea albastră a cerului senin se datorează împrăștierii Rayleigh a luminii solare pe moleculele din atmosfera Pământului.

Dispersia Rayleigh este un proces parametric, adică nu schimbă starea cuantică a materiei. Particulele pot fi atomi individuali sau molecule. Poate să apară atunci când lumina traversează materiale solide sau lichide transparente, dar este mai des întâlnită în gaze. Fenomenul rezultă din polarizarea electrică a particulelor. 


Printre zonele în care a putut fi observat fenomenul se numără Cuveşdia, Valea Şoimoşului şi Secusigiu.

Potrivit specialiştilor, aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală, termen folosit inițial de Galileo Galilei, cu referire la zeița romană a zorilor, Aurora, și la titanul care reprezenta vânturile, Boreas.

Conform unor superstiţii însă, atunci când cerul se înroşeşte sunt prevestite tot felul de nenorociri, războaie sau calamităţi.

Sursa foto: Facebook Garofiţa Scorobete, Morariu Elena Roxana şi Cypry Sya Pavel

Galerie foto (5)


Scrie un comentariu

trimite