România sub imperiul apelor. Zeci de localități sunt afectate de viituri. De 40 de ani nu a mai plouat așa în luna iunie
Zeci de localități au fost inundate până acum, iar ploile nu se opresc prea curând. Și Capitala a fost sub cod portocaliu de furtună. Meteorologii spun că, de 40 de ani, nu a mai plouat atât de tare în luna iunie.
Autorităţile au intervenit, în ultimele 24 de ore, în aproape 50 de localităţi din 18 judeţe şi în Capitală, afectate de ploi şi furtuni, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Potrivit IGSU, în cursul zilei de vineri şi pe timpul nopţii, din cauza precipitaţiilor abundente, s-au înregistrat efecte în 49 de localităţi din 18 judeţe (Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Hunedoara, Harghita, Neamţ, Sibiu, Teleorman şi Vrancea) şi în municipiul Bucureşti, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 116 curţi, 15 subsoluri/beciuri, de pe 22 de străzi, precum şi pentru degajarea unui acoperiş şi a 15 copaci căzuţi pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 7 autoturisme.
"Din nefericire, în cursul zilei de ieri, 2 persoane au fost luate de apă (1 persoană în localitatea Mănăstirea Caşin, jud. Bacău - bărbat de aproximativ 70 ani a fost luat de apă, după ce podeţul pe care se afla s-a rupt şi 1 persoană luată de apă în localitatea Almaş din jud. Neamţ - a fost găsită de echipajele de intervenţie în stop cardio-respirator, ulterior declarându-se decesul)", a transmis, sâmbătă dimineaţă, sursa citată.
În localitatea Nereju din judeţul Vrancea, 12 muncitori care făceau lucrări au fost surprinşi de creşterea râului şi s-au refugiat într-un vagon remorcă. Pe timpul nopţii nu s-a putut interveni, iar acolo au rămas în supraveghere voluntari şi cadre ISU. Operaţiunele de extragere a persoanelor au fost reluate sâmbătă dimineaţă, la ora 05.30. Cele 12 persoane nu prezentau probleme medicale.
De asemenea, în localitatea Mănăstirea Caşin din judeţul Bacău, şapte persoane au fost evacuate preventiv la rude, cele 6 case în care locuiesc fiind în pericol de a fi inundate de râul Caşin.
De asemenea, circulaţia rutieră a fost temporar afectată pe 3 drumuri naţionale (DN 11 - Bacău, DN 11 - Covasna şi DN 7 - Dâmboviţa) şi un drum judeţean (DJ 105G - Sibiu).
Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în 7 localităţi din 3 judeţe (Botoşani, Harghita şi Neamţ), însumând un număr de 5.019 consumatori finali nealimentaţi, avarii care s-au remediat.
Vineri, pentru avertizarea populaţiei din zonele vizate de vremea rea, au fost transmise 6 mesaje prin sistemul RO-ALERT în judeţele Alba (1), Bacău (1), Cluj (1), Vrancea (2) şi în municipiul Bucureşti (1).
Sâmbătă dimineaţă, sunt intervenţii în desfăşurare în judeţele Călăraşi, Bacău şi Vrancea.
IGSU recomandă populaţiei să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere pentru ca apele pluviale să poată fi evacuate, iar în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. Totodată, atunci când este vânt puternic, oamenii sunt sfătuiţi să rămână în spații închise care să asigure protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.
Sursa: realitatea.net