Restricții pentru românii care călătoresc în Ungaria; ce se întâmplă cu persoanele aflate în tranzit / UPDATE: Acces interzis sau restricții pentru români în... 20 de state europene
Ungaria a decis noi restricţii în ce priveşte trecerea frontierelor, care vor intra în vigoare de miercuri, pentru a preveni răspândirea COVID-19, a anunţat duminică şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Decizia a fost luată în urma reapariţiei unui număr mare de cazuri în mai multe ţări, a precizat oficialul citat de Reuters şi Magyar Hirlap, relatează Agerpres. România a fost inclusă în zona „galbenă”, scrie digi24.ro.
Update 1 Acces interzis sau restricții pentru români în... 20 de state europene
Tot mai multe state interzic accesul cetățenilor români sau le condiționează intrarea pe teritoriile lor, din cauza înrăutățirii situației infectărilor cu coronavirus în România. Sunt 20 de state care au introdus restricții, iar 14 dintre acestea sunt țări membre ale Uniunii Europene, scrie digi24.ro.
Cele 20 state din Europa care interzic accesul românilor sau impun restricții la intrarea pe teritoriul lor sunt Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Intrati AICI pentru detalii.
Conform noilor reguli, cetăţenii unguri care revin din ţări de risc crescut, considerate aparţinând zonelor „galbenă” şi „roşie”, vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină, a explicat Gergely Gulyas.
Acelaşi lucru se aplică şi în cazul străinilor care vin din ţări „galbene”, în timp ce intrarea cetăţenilor străini din ţări „roşii” va fi interzisă.
„Cei care sosesc din zonele galbene trec printr-o verificare la frontieră, dacă testul este pozitiv, atunci automat se va trece în carantină de 14 zile. Şi dacă testul la frontieră nu arată o infectare, plasarea în carantină este obligatorie, cu excepţia situaţiei în care în ultimele cinci zile au existat două teste negative la interval de 24 de ore. Carantina de 14 zile nu e valabilă pentru cei care au rezultate negative în primele 48 de ore”, a spus Gergely Gulyas.
Intrați aici pentru detalii.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista statelor galbene. „În consecință, cetățenilor care intră în Ungaria din România le sunt aplicabile următoarele dispoziții:
- la intrarea în Ungaria vor fi supuși examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, nu li se va permite accesul în Ungaria;
- în situaţia în care nu prezintă simptome, aceștia vor fi obligați să intre în carantină pe teritoriul Ungariei pentru o perioadă de 14 zile (instituţionalizată sau prin izolare la domiciliu), fiind luaţi în evidenţele autorităților sanitare ungare.
Cu toate acestea, intrarea pe teritoriul Ungariei va fi permisă, fără impunerea măsurii carantinei sau autoizolării, cetățenilor care vin din România și care prezintă la punctul de frontieră două teste moleculare negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuate în ultimele cinci zile. Cele două teste trebuie efectuate la o diferență de 48 de ore unul de celălalt, iar certificatele trebuie să fie emise în limba maghiară sau engleză”, susțin reprezentanții MAE.
Totodată, MAE precizează că autoritățile ungare pot permite accesul, pentru o perioadă de maximum 24 ore, pentru cetățenii anumitor state vecine cu Ungaria, pe o rază de maximum 30 de kilometri de la frontieră.
„Lucrătorii sezonieri din România pot, de asemenea, intra pe teritoriul Ungariei, cu condiția ca angajatorul ungar să transmită poliției ungare un formular electronic cu datele de identificare ale acestora. Punctele de trecere a frontierei în acest scop vor fi stabilite de conducerea poliției ungare. Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:
- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;
- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, pot demonstra scopul călătoriei, respectiv dreptul de intrare în țara de destinație, eventual de tranzit.
Tranzitul se va efectua doar pe traseele desemnate şi publicate pe pagina web a poliţiei ungare, fiind indicate în mod explicit locurile de oprire/odihnă”, au ținut să precizeze reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.