Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

REPORTAJ | Crucea Martirilor din Arad și procesul construirii ei de către frații Rosa - IMAGINI EXCLUSIVE

Crucea Martirilor este cunoscută de arădeni fiind prezentă în parcul Eminescu în spatele primăriei, unde se întâlnesc tinerii pentru a se da cu plăcile de skate sau cu bicicletele. Dar știu arădenii despre cum a ajuns ea aici, cine a construit-o și ce s-a întâmplat cu ea? Noi am obținut imagini exclusive din perioada construirii și amplasării ei.

REPORTAJ | Crucea Martirilor din Arad și procesul construirii ei de către frații Rosa - IMAGINI EXCLUSIVE
Comentează 0

În 1935, arhitectul Silvestru Rafiroiu i-a contactat pe frații Rosa, familie italiană de sculptori stabiliți în Arad, să creeze acest monument pentru martirii unirii din 1918.

Ei au acceptat propunerea și au lucrat luni de zile la monument, până în 17 mai 1936, când a avut loc mult așteptata dezvelire a acesteia. Acest eveniment a fost unul foarte importat, având în vedere faptul că au participat aproximativ 30.000 de români.

Am vorbit cu nepoata unuia dintre cei care au realizat această lucrare, Roberta Rosa, care ne-a transmis informații și imagini exclusive: Ferdinando Rosa, străbunicul meu, împreună cu Adalbert Rosa, fratele său și bunicul meu, Ferdinand Rosa, au lucrat alături de ucenicii atelierului la acest monument. Odată cu instaurarea regimului comunist, liderii au decis demontarea crucii de la Podgoria (căci acolo era amplasată în acel timp) probabil pentru că simboliza ceva ce se opunea valorilor regimului comunist. Din cauza demontării, crucea s-a rupt în patru bucăți și a fost aruncată în spatele mănăstirii din Gai. Ceea ce nu reiese din niciun articol, dar e esențial, stema din mijlocul crucii și o bucată din textul de pe cruce ce-l menționează pe Majestatea Sa, regele Carol al II-lea, au fost distruse. În urma restaurării din anii 90, acestea au fost recioplite, a declarat Roberta Rosa.

În cimitirul Eternitatea se află o altă cruce asemănătoare, dar de dimensiuni mai mici, realizată prin aceeași colaborare, a arhitectului Rafiroiu cu atelierul fraților Rosa, dar amplasată acolo cu câțiva ani înaintea monumentului martirilor.

Despre cruce

Este construită din granit și are următoarele dimensiuni: 3,6 metri înălțime, iar brațul lateral are 1,20 metri. Pe margini este învelită cu o împletitură reprezentând un simbol al eternității și infinitului.

În partea superioară a monumentului, situată central, se află plasată stema României Mari. Pe fațada principală este scris următorul text:"Slăvit să fie Dumnezeu! Martirilor din ținutul Aradului jertfiți pe altarul dezrobirei naționale în anii 1918-1919. Ridicatu-s-a această sfântă cruce în zilele maiestății sale  Carol al II-lea, regele României și s-a sfințit la 17 maiu 1936 de pomenire și legământ vecinic și credincios cu neamul întregit în dreptul său național." 

Pe fațada din spate, partea superioară, este scris: "Să ajungă bunătatea Ta Doamne pre cei ce s-au mutat de la noi cu înfricoșata porunca Ta. Să îi înconjure pre dânșii mila Ta și să-i îndrepteze la lăcașurile cele luminate de lumina feței Tale."  Sub acest text, precum și pe părțile laterale sunt înscrise cele 90 de nume ale martirilor.

După restaurare, crucea a fost amplasată în parcul Eminescu, unde azi e loc de întâlnire pentru skateri și bikeri.

Galerie foto (10)


Scrie un comentariu

trimite