Religia, predată la „Sabin Drăgoi” cu ajutorul Platformei e-learning Moodle
La Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad a avut loc marţi, 2 aprilie 2019, o activitate demonstrativă susţinută de către diac. prof. Călin Teuca. Activitatea s-a desfăşurat doar la nivelul cadrelor didactice, tema fiind Alternative în predarea Religiei - Platforma e-learning Moodle. După cuvântul de bun venit adresat de prof. Dorina Trandafir, directorul colegiului, părintele profesor a prezentat, pe scurt ce înseamnă Platforma Moodle şi ce înseamnă să ai în sprijinul predării resursele moderne de educare.
Moodle este abrevierea de la englezescul Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment. Aceasta este una dintre cele mai utilizate platforme de e-learning din întreaga lume, care se poate descărca gratuit şi se poate folosi pentru dezvoltarea de cursuri on-line, comunicare, activităţi colaborative sau evaluări. Metodele de învăţare eficiente funcţionează atât pentru învăţarea faţă în faţă, cât şi pentru învăţarea online. Platforma Moodle a fost lansată pentru prima dată în 1999 în plan internaţional, iar Reţeaua EDU Moodle România este disponibilă încă din 2010.
Trei profesori, din trei școli
Apoi, s-a vizionat o oră desfăşurată în anul 2011, prin colaborarea a trei profesori, din trei şcoli, la care s-a utilizat această Platformă on-line. Lecţia a avut loc în colaborarea Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, prin prof. Călin Teuca, cu Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, prof. Adriana Ciucaş, şi Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, prof. Răzvan Surcel.
Bucuria şi feed-back-ul a venit din cuvântul a doi fosti elevi, actuali studenţi, care au participat la ora respectivă, dând mărturie despre importanţa folosirii unor astfel de metode în cadrul orei de Religie.
La activitate au participat Preacuviosul părinte Iustin Popovici, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Preacucernicul părinte Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, Preacucernicul părinte Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic din Arad, Preacucernicul părinte Arhidiacon Florin Sirca, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad şi mai mulţi profesori de Religie din oraş şi judeţ.
La finalul întâlnirii, au luat cuvântul părintele decan accentând relaţia cadrelor didactice ale Facultăţii de Teologie cu profesorii de religie din învăţământul preuniversitar şi rolul acestora de a forma adevăraţii creştini. Apoi părintele consilier a adus binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, apreciind pozitiv activitatea desfăşurată şi metodele moderne de predare ale religiei într-o lume în care copiii folosesc atât de mult mijloacele moderne de informare.
Aprecieri au venit şi din partea colegilor care au subliniat răbdarea, munca cu care trebuie să se înarmeze dascălii de religie, dar şi dragostea ce trebuie să se reverse asupra tinerilor din zilele noastre. Aceştia trebuie să îmbine metodele clasice cu cele moderne, să nu se omită duhul şi trăirea necesare orei de religie, neuitând că bătălia se dă pentru sufletul unor copii.
Părintele inspector a tras concluziile activităţii susţinând importanţa unor astfel de lecţii din care cadrele didactice pot învăţa unele de la altele şi în care îşi pot împărtăşi experienţe, eşecuri, dar mai ales realizări ale lor în munca cu inimile tinerilor.
C.T.