(Re)întoarcerea la lectură
In atmosfera caldă și primitoare a Bibliotecii “Ștefan Augustin Doinaș”, la inițiativa doamnei bibliotecare Angelica Bogdanov, clasa a V-a A de la Colegiul Național “Moise Nicoară” a venit la o întâlnire inedită și interactivă cu cartea. De pe mese pe care cărți îi așteptau colorate și tăcute, elevii au ales, după mai multe răsfoiri și ezitări, câte o carte. Apoi fiecare a fost invitat să prezinte cartea aleasă și în primul rând să răspundă la întrebarea de ce a ales tocmai acea carte. De fapt cum alegem o carte dintr-o multitudine de opțiuni ? Unii după aspectul sau imaginea de pe copertă, alții după un titlu atrăgător sau după un scriitor cunoscut, alți elevi, în funcție de tematică sau preferințe, au ales cărți de știință sau de aventuri sau de … poezii. A fost o încântare să îi asculți pe fiecare motivând alegerea cu argumente neașteptate, originale. Fiecare din cărțile alese poate deveni o posibilă viitoare lectură.
Pentru că în final, scopul acestei activități a fost de a (re)da copiilor o motivație pentru lectură. Este important ca elevii să înţeleagă rolul pe care cartea îl joacă în formarea propriei persoane. Promovarea lecturii într-o lume tehnologizată și computerizată în exces înseamnă o întoarcere la valori esențiale, la bucuriile copilăriei, la învățarea prin descoperire. Entuziasmul și fericirea din ochii copiilor în timp ce răsfoiau cărțile alese ne confirmă impactul pe care cartea îl are asupra lor la această vârstă. Formarea interesului pentru lectură la elevi este pentru dna bibliotecară a Colegiului Național « Moise Nicoară » o prioritate. Odată dobândit gustul pentru lectură, acesta poate deveni o pasiune.
Scriitorul român I.L. Caragiale afirma acum aproape un secol:
« O carte bună de citire, în vârstă fragedă, este, poate, una din împrejurările cele mai hotărâtoare ale vieţii unui om. Multe cariere intelectuale nu se datoresc altei împrejurări decât unei cărţi căzute la vreme bună în mâinile unui copil »
Adriana Filip