Reguli pentru sacrificarea porcilor: ce recomandări face DSVSA
În scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad (DSVSA) recomandă cetăţenilor să efectueze examenul tricheneloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu.
Examenul trichineloscopic se poate efectua la toate circumscripţiile sanitare veterinare din localităţile judeţului şi la circumscripţiile sanitare veterinare și pentru siguranţa alimentelor din municipiul Arad (hala din piata Mihai Viteazu și Circumscripția Sanitară Veterinară din Piața Catedralei) şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş, Nădlac.
„Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea. Comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) se va face din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului, cu excepția zonelor supuse restricțiilor.
În această situaţie, mişcarea animalelor se va face numai însoţite de formulare de mişcare a animalelor şi certificate sanitar veterinare.
Crescătorii de porci și cei care sacrifică în gospodărie au obligația de a anunța medicul veterinar de orice modificare de comportament al animalelor ce urmează a fi sacrificate sau dacă există modificări ale organelor interne. Comercializarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contravenţională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, susține dr. Marcel Roșu, directorul DSVSA.
De menționat că pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă, în cantitate de aproximativ 150 grame şi crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală).
„În perioada 3-24.12.2020, 28.12.2020-7.01.2021 fiecare Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până vineri între orele 8,30-16,30 , sâmbata- duminica între orele 8,00-12,00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigura permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.
De asemenea recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne sa o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar evitând cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează.
Recomandările sunt valabile și pentru băuturile alcoolice si nealcoolice. Sfătuim cetățenii să nu cumpere băuturi alcoolice de la persoane necunoscute pentru a evita ce acestea sa fie contrafăcute și în consecință toxice”, a încheiat Marcel Roșu.