Puteți să evitați spargerea locuinței. Iată ce sfaturi vă dau polițiștii!
Pentru perioada sărbătorilor, când mulți pleacă de acasă, polițiștii vin cu sfaturi care vă pot ajuta să evitați furturile de locuințe.
Chiar dacă măsurile de siguranță sunt în general aceleași, oamenii legii au și recomandări diferite pentru cei care stau la oraș față de cei care stau la sate.
Mediul urban:
- Nu deschideţi niciodată uşa înainte a vă uita pe vizor şi instruiţi-vă şi copiii în acest sens! De asemenea, un lanţ pentru siguranţă este binevenit când aveţi musafiri nepoftiţi !
- Încuiaţi uşa chiar dacă sunteţi acasă ! Se întâmplă să dormiţi, să fiţi în baie sau în balcon, iar în acest timp, în doar câteva secunde, cineva să vă ia din hol, în special, geanta, portmoneul, telefonul, banii… (obiecte pe care, frecvent, le ţinem la cuier ori pe un dulăpior, în hol). Bate uşor, dacă nu răspunde nimeni încearcă uşa, deschide încet şi…dacă e momentul potrivit, în câteva secunde acţionează!! Dacă o surprinde cineva în casă, spune fără reţineri că se interesează dacă locuieşte persoana „x” în bloc, ori că i s-a părut că i s-a răspuns la bătaia în uşă şi de aceea a intrat. Nu e o problemă dacă dă greş, mai sunt atâtea uşi de încercat!!
- În cazul în care la uşa Dvs. se prezintă persoane care vând, cumpără diferite produse, evitaţi-le!! În nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă! Nu puţine au fost cazurile când, profitând de naivitatea unor persoane, diverşi „vânzători” de diferite bunuri au acţionat într-un moment de neatenţie al locatarului! (ex: până una dintre persoane îi prezenta victimei ceva produse, cealaltă „avea nevoie” de toaletă, şi profita pentru a sustrage diverse bunuri)
- Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi! Vi se pare întâmplător faptul că se comit multe spargeri în locuinţe în care hoţii găsesc sume destul de frumoase de bani?? Nu este deloc aşa! Ei acţionează „la pont”, adică ştiu dinainte că în unele locuinţe există bani: dintr-un împrumut tocmai luat, din vânzarea unor bunuri, depozite la domiciliu etc. aşadar, nu discutaţi despre planurile Dvs. financiare, nu ştiţi niciodată unde va ajunge acea informaţie! Atenţie şi la prietenii copiilor Dvs. care vă frecventează locuinţa!
- Folosiţi eficient interfonul!! Dacă nu sunteţi atenţi, s-ar putea să deschideţi unui hoţ!! Nu vă lăsaţi convinşi de diverse calităţi pe care persoana respectivă spune că le are: de la poştă, de la citit contoare, reclame etc. Persoanele care au cu adevărat treabă în bloc, au cartelă de acces!! Ceilalţi nu au de ce să intre!! Şi nu ezitaţi să întrebaţi la cine se duc persoanele care intră deodată cu Dvs. în bloc, profitând de faptul că s-a deschis uşa, ori cel puţin fiţi atenţi unde se duc!
Dacă aţi pierdut o cheie sau faceţi schimb de locuinţă, nu uitaţi să înlocuiţi de îndată încuietoarea!
- Nu ezitaţi să întrebaţi persoanele străine pe care le întâlniţi în bloc pe cine caută. Acest lucru deseori descurajează posibilii infractori ! Mai mult, când persoane străine de imobil sunt observate că ies din scările blocurilor cu bagaje, anunţaţi urgent Poliţia. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acelor persoane şi dacă este cazul: marca, culoarea şi numărul autoturismului folosit de acestea;
- Alegeţi acele încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!
- Asiguraţi-vă uşile cu două sisteme de închidere şi utilizaţi-le pe amândouă! (timpul suplimentar necesar infractorului să deschidă două sisteme, de multe ori îl descurajează)
- Pentru uşile metalice, se va urmări ca acestea să aibă şildurile îngropate sau inel de protecţie (pentru a nu putea fi prinse cu obiectele folosite de infractor să smulgă butucul)!
- Montaţi sisteme de alarmă conectat la o societate de pază şi protecţie!
- Instalaţi un dispozitiv de supraveghere video a perimetrului locuinţei/blocului!
De asemenea, este bine să:
- Notaţi seriile aparaturilor electronice sau păstraţi actele de provenienţă, să fotografiaţi bijuteriile sau tablourile de valoare, pentru a putea fi ulterior identificate mai uşor!
- Încheiaţi asigurări pentru locuinţă şi bunurile de valoare, în vederea recuperării prejudiciului!
Nu uitaţi de posibilitatea adoptării unor soluţii colective de siguranţă! Un sistem de alarmare sau supraveghere video instalat pentru bloc, va oferi siguranţă, iar locatarii vor avea mai puţin de plătit!!
Mediul rural:
- Nu primiţi în curte cetăţeni străini de comunitate, care oferă diverse bunuri spre vânzare sau se angajează să facă lucrări ori reparaţii! Aceştia vă pot înşela sau vor doar să vadă ce bunuri pot fura din gospodăria dumneavoastră!
- Dacă din diferite motive aţi primit în casă persoane necunoscute, nu le daţi nicio posibilitate să afle unde păstraţi banii sau alte valori şi nu le lăsaţi fără supraveghere niciun moment !
- Dacă angajaţi muncitori din alte localităţi, informaţi poliţistul despre acest lucru!
- Încuiaţi uşile şi ferestrele când plecaţi de acasă, iar animalele nu le lăsaţi afară din curte, nesupravegheate !
- Nu lăsaţi cheile de la casă la vedere, uşor de găsit!
- Dacă veţi lăsa mătura în uşă, va fi şi pentru hoţi un semn că nu sunteţi acasă, nu doar pentru oamenii de bună credinţă!
- Nu ţineţi sume mari de bani în casă!
- Dacă vă lăudaţi cu diverse câştiguri, s-ar putea să fiţi vizitaţi de hoţi!
- Nu uitaţi: un câine bun este o comoară la casa omului!
- Atenţie la alcool! De multe ori, partenerul de pahar ajunge să vă fure!