Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021
Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 se referă la numărul de clase prognozate pentru anul școlar viitor. Ministerul Educației Naționale este cel care aprobă numărul de clase pentru învățământul liceal (teoretic și tehnologic), învățământ profesional și dual în urma propunerilor făcute de ISJ.
Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021 a fost realizat pe baza unor principii discutate împreună cu directorii unităților de învățământ din județul Arad: * renunțarea la clase pe care unitățile de învățământ le-au propus în plus față de anul trecut (având în vedere numărul elevilor înscriși în clasa a VIII-a - număr care este într-o descreștere continuă în ultimii ani) în județul Arad,
*renunțarea la clase care în anii trecuți nu s-au realizat în urma admiterii la liceu (principiul atractivității),
* renunțarea la clase care, statistic, au avut cele mai mici medii de admitere în ultimii patru ani, coroborat cu rata participării la Examenul de bacalaureat național precum și promovabilitatea la acesta.
De asemenea, în luarea deciziei, Inspectoratul Școlar Județean a ținut cont și de direcțiile de acțiune ale Consiliului Județean și ale comunităților locale care sprijină învățământul tehnologic, prin direcționarea elevilor spre meserii.
’’Astfel, pentru anul școlar viitor Consiliul de Administrație al ISJ Arad a propus un număr de 134 de clase de a IX-a, din care 44% vor fi pentru învățământul teoretic și vocațional, restul de 56% vor fi pentru învățământul tehnologic, profesional și dual. Mai precis, din cele 134 de clase, 59 sunt pentru învățământ teoretic și vocațional(48 și respectiv 11) și 75 de clase pentru învățământ tehnologic, profesional și dual. Aici se poate observa o creștere semnificativă, avându-se în vedere un număr de 9 clase pentru învățământul dual față de numai 4 în anul școlar trecut. Consiliul Județean are și un proiect care vizează dezvoltarea învățământului dual în județul Arad, acesta însemnând o strânsă legătură între școală-comunitate-oameni de afaceri’’, ne-a declarat d-nul Marius GONDOR, inspector școlar general.
Ținând cont de toate acestea în fundamentarea proiectului planului de școlarizare pentru anul școlar 2020-2021, Inspectoratul Scolar Județean Arad a înaintat spre aprobare Ministerului Educației Naționale un proiect echilibrat și îndreptat spre calitate în educație.
Biroul de presă al ISJ Arad