Prevederile OUG 114 privind muncitorii necalificaţi aduce grave prejudicii pietii muncii
Colegiul Director al Patronatului Roman prin vocea preşedintelui Gheorghe NAGHIU, căruia i se alătură şi preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatul Român ing. Ioan Marin CRIŞAN cere autoritărităților statului să găsească rapid modalități de soluționare prin cele mai adecvate forme legislative, la problemelor provocate antreprenorilor de Ordonanța de Urgență a Guvernului 114 care a intrat în vigoare începând cu 29 decembrie 2018 şi care limitează munca cu zilieri necalificaţi doar în agricultură, silvicultură sau pescuit. Vor rămâne astfel descoperite 17 domenii de activitate dintre care amintim doar cateva, respectiv colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comerț cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii; activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor; hoteluri și alte facilități de cazare; activități de alimentație (catering) pentru evenimente; activități de interpretare artistică – spectacole; activități de gestionare a sălilor de spectacole; activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini; creșterea materialului săditor; operațiuni de îngrijire/curățare a pomilor, activități ale pepinierelor, cu excepția celor pentru arbori de pădure; activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale; creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale; etc.
Aceasta aduce grave prejudicii atât mediului de afaceri, în special din zona întreprinderilor mici și mijlocii, preponderent românești, cât și unui număr apreciabil de cetățeni.
„Decizia produce grave prejudicii atât mediului de afaceri, în special din zona întreprinderilor mici și mijlocii, preponderent românești, cât și unui număr apreciabil de cetățeni care, neavând calificare, pentru a supraviețui aveau doar șansa prestării unor astfel de meserii, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, acesta fiind singurul venit al familiilor lor.
În consecință, prin aceste măsuri, în loc să câștige, statul pierde surse de venit importante. În primul rând, pentru că patronii, afectați deja de creșterea, de la o lună la alta, a cheltuielilor cu chiriile, energia, transporturile șamd, nu își vor permite să angajeze personal calificat și își vor diminua activitățile sau chiar își vor închide afacerile. În al doilea rând, dar la fel de important, persoanele rămase fără activitate din cauza acestei decizii dramatice si fără viziune, vor deveni povară pentru comunitățile din care fac parte, care se vor vedea nevoite să le acorde asistență socială,” a declarat Ioan Marin CRIŞAN.