Presa engleză îi laudă pe români: „Nu sunt ţigani şi contribuie enorm la economia din Regatul Unit”
Presa britanică începe să afle cine sunt, de fapt, românii: „Nu, nu sunt romi şi nici din Roma”. O româncă din Anglia pentru CNN: „Îmi plătesc taxele, cheltuiesc bani aici şi niciodată nu am cerut ajutor social de la stat”.
Într-o singură zi au apărut două articole laudative despre români în presa engleză.
Dacă până nu demult criticau impactul pe care „valul” de migranţi români l-ar putea avea asupra Regatului, presa din Marea Britanie a început să-şi modifice atitudinea. Zilele trecute, două articole publicate de Blasting News UK şi CNN Money au prezentat scurte analize „la rece” pe margine acestui subiect.
Ziua de 4 februarie pare să fi fost una în care o parte a jurnalistilor britanici au inceput sa scrie si despre partea pozitivă prezentei romanilor in Marea Britanie. Dupa luni de zile de atacuri repetate, intetite parca de campania electorala si goana dupa voturile britanicilor, o parte a presei britanice a inceput sa scrie ceea ce inseamna comunitatea romaneasca in ansamblui ei, cu bune si cu rele caci doar nu suntem nici noi perfecti.
Prima publicatie care trateaza subiectul romanilor din UK este Blasting News UK care face o scurta analiza a prezentei romanilor in Londra, in particular, si Regat, in general. Din titlu aflam ca romanii nu sunt romi si ca nici nu vin de la Roma, coincidentele fiind cauzate (sau datorate dupa caz) de sinonimia lingvistica. Dupa ce explica rolul si locul Romaniei in sud-estul Europei, autorul britanic, pe nume David Gottesman,explica pentru englezii neinitiati in problematica romaneasca ca exista o multime de mituri si de perceptii gresite asupra romanilor pe care isi propune sa le demonteze intr-o serie de articole care vor fi publicate tot pe platformaBlasting News UK.
Pentru inceput, englezul face referire la prezenta romanilor in Regat care nu este de ieri de azi, ci incepe sa fie vizibila inca din anii ’90. Chiar daca tabloidele, in special, au insistat pe o posibila invazie a romanilor incepand cu anul 2014, acest lucru nu s-a concretizat si autorul recunoaste cu fair play acest element important.
De asemenea, autorul explica ca romanii nu numai ca si-au pastrat traditiile si credinta dar au reusit sa construaiasca aproape in toate marile orase britanice, cel putin cate o biserica ortodoxa.
Fara a se feri de subiectele delicate, Gottesman face referire si la calitatea imigrantilor, plecand de la conditia intelectuala pana la pozitia sociala ocupata de acestia. Acest subiect va fi totusi tratat pe larg in alt editorial pe care il asteptam cu deosebit interes.
Alta publicatie care a prezentat ieri o excelenta recenzie despre comunitatea romaneasca esteCNN Money care prezinta cazul romancei Eliza Galos, intr-o lumina foarte favorabila concetatenilor nostri. Aeasta s-a mutat in Anglia in anul 2006 si de atunci a reusit sa termine un master, sa aiba cateva slujbe bune si sa lucreze ca voluntar in cateva ONG-uri caritabile.Romanca plateste taxe, traieste ca orice britanic respectabil si este una din miile de romani care aduc plus valoare economiei britanice.
Sa speram ca astfel de articole vor mai fi publicate in presa britanica tot mai des si ca acestea vor prezenta toate fatetele problematicii imigrantilor romani in Marea Britanie. Pentru ca, in ciuda aspectelor negative, popularizate masiv, romanii tacuti si muncitori reprezinta marea majoritatea a concetatenilor care locuiesc in UK. Pana atunci, multumim David Gottesman.
În plus, jurnaliştii CNN amintesc şi analiza realizată anul trecut de University College London, care arăta că migranţii din Europa au contribuit cu peste 20 de miliarde de lire la economia Regatului în anul 2011.
Sursa expunere.com