Praznicul de Pită Nouă de la Pecica - o sărbătoare deosebită
Praznicul de pită nouă de la Pecica este cea mai importantă sărbătoare a urbei, este sărbătoarea rodului muncii câmpului de peste ani a pecicanilor.
În fiecare an în preajma sărbătorii ,,Adormirea Maicii Domnului,, Pecica este în sărbătoare timp de câteva zile. Anul acesta începând de joi, orașul a îmbrăcat straie de sărbătoare, cu manifestări sportive ori folclorice în limba maghiară, piese de teatru româno-franceze , cu o trupă de actori amatori din Franța sau concurs de gătit la ceaun, la Ferma de Bivoli, muzică folk sau minifotbal în cadrul cupei ,,Spicul de aur” toate acestea s-au desfășurat pe parcursul a trei zile de sărbătoare.
Duminică, în ultima zi, sărbătoarea a început dimineața la ora 10:30 la biserica ortodoxă ,,Sfântul Apostol Andrei” (parohia II) din Pecica, așa cum este creștinește, pentru că spicele grâului (respectiv coronițe din spice de grâu) au fost aduse la biserică în coșulețe pentru a fi sfințite.
După slujba religioasă și sfințirea spicelor în biserică, tot alaiul s-a deplasat în centrul orașului în Piața Regele Mihai I, acolo unde de ani de zile tradiționala căruță cu pită de Pecica este așteptată pentru a se face sfințirea pâinilor de către toți preoții din Pecica, atât de preoți ortodoxi, greco-catolici, romano-catolici, cât și de preotul reformat.
După sfințirea pâinilor, domnul Antal Petru, primarul orașului Pecica, a avut un cuvânt de bun venit pentru toți cei prezenți, amintind despre semnificația sărbătorii pentru locuitorii orașului Pecica. Apoi s-a servit masa, iar începând cu ora 17:00 s-a desfășurat tradiționalul „Concurs de prins purcei” unde copiii până la vârsta de 12 ani se înscriu și prind purcei într-un țarc amenajat în acest scop, iar cei norocoși merg acasă cu un purceluș. Primăria Pecica a pus la dispziție opt purcei, astfel opt copii dintre cei înscriși au fost norocoși și anul acesta.
Începând cu orele 18:00, a debutat programul folcloric pe scena din piața Regele Mihai I. Primii care au urcat pe scenă a fost ansamblul „OBREJANA” din Obreja (Caraș-Severin), după care au evoluat cei din ansamblul folcloric din localitatea Armeniș (tot Caraș-Severin). Un bogat program artistic au susținut juniorii și seniorii ansamblului de dansuri populare „Păstrătorii tradiției” din Pecica. Câteva piese la vioară cu goarnă au fost interpretate de domnul Augustin Cionca. Domnul Augustin este tatăl domnului președinte CJA și la cei aproape 80 de ani se ține bine și se pare că este cel mai vârstnic instrumentist din județ.
Umoristul Radu Moș de la Oradea a adus zâmbetul pe buzele tuturor cu glumele dânsului legate mai ales de soacre, însă Radu Moș nu a venit singur, aducând cu dânsul trei soliste din Bihor, trei fete foarte talentate, respectiv Andreea Chișe, Gina Handro și Alina Tărău.
Formațiile de jocuri sârbești KUD KOLO din Arad și KUD SLOGA din Felnac au fost extraordinare, susținând un colaj de dansuri deosebit de frumoase care au stârnit admirația și simpatia publicului, printr-un ropot de aplauze.
Felicitări atât copiilor care au evoluat pe scenă extraordinar de frumos, însă meritul este și al instructorilor de dansuri pentru că au reușit să facă din acești copii, adevărați artiști. Sincer, am rămas profund impresionat!
O altă surpriză plăcută a serii a fost Adrian Petcu și Patricia Petri, doi copii minunați și două voci excepționale care au tot viitorul în față și vor avea cu siguranță succes pe scenele țării. De altfel, Adrian Petcu este o voce un timbru vocal deosebit la vârsta de doar 12 ani. Este câștigătorul mai multor premii și trofee din țară. Apoi, o voce din Banat, Codruța Măgurean, a venit la Pecica să încânte publicul în dulcele grai bănățean și cu frumoase melodii din Banat.
O voce de aur , tot din Banat și un suflet extraordinar de bun și prietenos a venit din Banatul de Munte, din zona Caransebeșului, la Pecica să aducă cântecul bănățean, cântat din suflet pentru suflete, așa cum numai Zorica Savu știe să o facă. Zorica este binecunoscută pentru frumoasele ei cântece care ajung la sufletele noastre, dar dincolo de acestea, Zorica este un ea însăși un suflet cald, care te face să-l îndrăgești, fiind de altfel foarte iubită în județul Arad, iar cântecele ei sunt mereu și mereu cerute de ascultătorii radio Arad. Odată ce o cunoști pe Zorica, îți va intra la suflet pentru totdeauna.
La sfârșitul programului, domnul primar Petru Antal, împreună cu domnul viceprimar Stanoiov Miodrag, cu primarul comunei Secusigiu, Ilie Cheșa și domnul președinte CJA, domnul Iustin Cionca au urcat pe scenă, iar primarul și președintele CJA au adresat un scurt mesaj publicului, amintind de ceea ce a fost Pecica înainte și ce este astăzi.
De altfel, domnul Iustin Cionca este un fiu al Pecicăi și totodată omul care a reușit în anul 2008 să facă din comuna Pecica de atunci, un oraș. Astăzi Pecica este un oraș frumos pentru că administrația, respectiv primarul Petru Antal fac tot posibilul ca orașul să fie elegant și curat.
Programul artistic s-a încheiat cu un superb foc de artificii și aici nu pot să nu-i felicit pe cei care s-au ocupat de acest aspect. Niciodată nu mi-a fost dat să văd un așa frumos foc de artificii. Profesionalismul și mai ales arta de a trimite spre cer miile de luminițe colorate în evantai a stârnit admirația tuturor, iar cerul deasupra orașului Pecica era de nedescris, o continuă explozie de lumină și culoare în miez de noapte.