Povestea pictoriței arădence, Latinca Ersilia
Latinca Ersilia s-a născut la Arad în 21 Aprilie, 1888 în urmă cu 130 de ani. După majorat ajunge în München unde învață tainele picturii. Încă din perioada cursurilor când exersa pictându-si câte un coleg, ceilalți cursanți recunoșteau persoanele pictate și îi admirau talentul.
Se căsătorește cu Bodea Lazar, fiu de preot din satul Laz, unde pictează Iconostasul din Biserica Ortodoxă Laz. Se angajează la o firmă din Arad care picta biserici, unde a făcut parte din echipa care a pictat trei biserici din județul Arad.
Domiciliul stabil al soților Bodea a fost în București, dar și Timișoara, unde Bodea Lazăr a fost profesor de gimnastică la liceele elevilor pentru ofițeri. Bodea Lazăr a fost campion Balcanic timp de 10 ani la aruncarea ciocanului. El a câștigat un premiu la aruncarea ciocanului, premiul Ordely ascuțitor de lame Rotbart la Cluj. Se pensionează după 23 august 1944, cu gradul de colonel.
Latinca Ersilia avea expoziții de picturi la Arad, Timișoara și București, fiecare expoziție având 100 de picturi, iar pe fiecare dintre ele era scris jos în dreapta cu vopsea, numele ei, Latinca.
În 1923, soții Bodea au ajuns la Cluj.
Am povestit cu nepotul pictoriței de la care am aflat o povestioară simpatică:
“Mătușa noastră era cu picturile, iar Lazăr Bodea cu aruncarea ciocanului. În timpul unei expoziții, mătușa a găsit un om al străzii pe care l-a invitat într-o farmacie să îl picteze. L-a așezat pe scaun, avea șapcă pe cap și țigară în gură și a început să îl picteze, dar a fost nevoită să lucreze repede deoarece se scărpina mereu că avea păduchi și își schimba des poziția. Această pictură a ajuns la București.
La prima expoziție de picturi la București au fost invitate mai multe persoane din Cluj. Când au văzut pictura mătușii, toți au exclamat deodată: "Păi ăsta e nebunul din Cluj!", a povestit nepotul pictoriței, Latinca Romulus (91 ani).
Latinca Ersilia a decedat în București, strada Fagotului nr. 27, la data de 7 ianuarie a anului 1980.