Plătite pentru a-şi păstra virginitatea. Tinerele neprihănite primesc burse în această ţară
Un primar a oferit 16 burse unor tinere pentru faptul că şi-au păstrat virginitatea. Scopul acestui gest a fost acela de a încuraja şi alte tinere să rămână "neprihănite şi să se concentreze asupra educaţiei".
Bursele au fost introduse recent şi au fost acordate tinerelor din districtul Uthukela al provinciei KwaZulu-Natal din Africa de Sud. În fiecare an, primăria îşi propune să pună la dispoziţie aceste burse pentru mai mult de 100 de elevi şi studenţi cu un comportament exemplar, cu condiţia ca aceştia să treacă testul virginităţii.
Tinerele care au aplicat pentru această bursă şi-au păstrat de bunăvoie virginitatea şi au acceptat să fie testate în mod regulat pentru a primi în continuare fonduri din partea primăriei, a explicat purtătorul de cuvânt al primarului, Jabulani Mkhonza, pentru postul de radio 702.
"Din punctul nostru de vedere, este un fel de a le spune "mulţumesc" pentru că s-au păstrat şi pentru că vor continua să o facă pentru următorii ani, până la absolvirea studiilor", a subliniat purtătorul de cuvânt.
Bursa este garantată celor care pot aduce pe toată durata studiilor un certificat care să confirme faptul că şi-au păstrat virginitatea. Iniţiativa a fost lansată având în centrul atenţiei tinerele, întrucât acestea sunt mult mai predispuse la exploatare sexuală, la a contracta boli cu transmitere sexuală, situaţii cărora li se pot adăuga şi sarcini nedorite la o vârstă fragedă.
Ministerul Educaţiei a înregistrat aproximativ 20.000 de sarcini în rândul elevelor în 2014, 223 din cazuri fiind ale unor fete aflate încă în şcoala primară.
Cu toate acestea, iniţiativa nu este privită cu ochi buni. "Cred că intenţiile primarului sunt bune, dar nu suntem de acord cu faptul că se oferă burse pentru virginitate", a subliniat preşedintele Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitate de gen, Mfanozelwe Shozi. "Există o problemă cu privire la discriminarea din cauza unei sarcini, a virginităţii şi chiar împotriva băieţilor. S-a ajuns prea departe."
Testele pentru confirmarea virginităţii nu încalcă legile din Africa de Sud, însă este esenţial ca acestea să fie efectuate cu acordul individului. Unii activişti susţin eliminarea unui astfel de test, pe care îl descriu ca fiind sexist şi invaziv.
În schimb, susţinătorii acestei proceduri invocă faptul că o astfel de practică la păstrarea unor tradiţii şi a fost modernizată astfel încât să le ajute pe tinere să fie conştiente de aspecte cu privire la sănătatea sistemului reproducător şi bolile cu transmitere sexuală.
sursa: feminis.ro