Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pfizer BioNTech şi Moderna au dat lovitura cu vaccinurile anti-covid. Fac profit de 1.000 de dolari în fiecare secundă

Pfizer BioNTech şi Moderna au dat lovitura cu vaccinurile împotriva coronavirusului. Cele două companii fac un profit uriaş prin vânzarea dozelor de ser anti-covid. Acestea realizează profit de 1.000 de dolari în fiecare secundă.

Pfizer BioNTech şi Moderna au dat lovitura cu vaccinurile anti-covid. Fac profit de 1.000 de dolari în fiecare secundă
Comentează 0

Pfizer BioNTech şi Moderna au dat lovitura cu vaccinurile anti-covid, potrivit unui studiu al People’s Vaccine Alliance, asociație care militează pentru o mai bună distribuție a vaccinurilor la nivel global.

Cele două companii farmaceutice realizează un profit combinat de 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi din vaccinurile lor anti-Covid, potrivit unui studiu al People’s Vaccine Alliance, relatează AFP și Barrons.

Acestea se disting astfel de AstraZeneca și Johnson & Johnson, care în prezent își vând vaccinurile la costul de producție.

„Este indecent că câteva companii realizează profituri de milioane de dolari în fiecare oră când doar 2% dintre oamenii din țările cu venituri mici au fost complet vaccinați împotriva coronavirusului”, susține Maaza Seyoum de la filiala africană a People’s Vaccine Alliance, potrivit Hotnews.ro. 

Asociația care militează pentru o mai bună distribuție a vaccinurilor la nivel global deplânge de asemenea că, în ciuda finanțării publice de peste 8 miliarde de dolari pe care au primit-o, PfizerBioNTech și Moderna au respins toate apelurile de a transfera tehnologie de vaccin către producătorii din țările cu venituri mici prin intermediul OMS, „o măsură care ar putea crește oferta globală, reduce prețurile și salva milioane de vieți.”

De asemenea, Asociația People’s Vaccine Alliance, care este formată din 80 de membri, îndeamnă giganții farmaceutici să ridice imediat brevetele care protejează vaccinurile anti-Covid printr-o inițiativă a Organizației Mondiale a Comerțului în jurul căreia continuă negocierile.

Noua administrație democrată de la Washington și-a exprimat în luna mai sprijinul pentru renunțarea la brevete în cazul vaccinurilor anti-Covid, invocând „circumstanțele extraordinare ale pandemiei Covid-19” care „solicită măsuri extraordinare”.

În luna iunie Parlamentul European a adoptat la rândul său o rezoluție care cere această măsură, cerând de asemenea UE „să elimine rapid barierele la export și să își înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerințe privind transparența exporturilor”.

Cancelarul german Angela Merkel a respins însă ideea eliminării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, unii speculând că poziția ei s-ar datora faptului că BioNTech, partenerul european al Pfizer, este o companie germană.

Sursa: romaniatv.net

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite