FOTO | Scandalul Profi ia amploare. Câțiva angajați susțin din stradă că erau puși să vândă carne expirată și spălată
Tentativă de protest, astăzi, în fața magazinului Profi de pe strada Lucian Blaga, acolo unde a izbucnit un scandal imens, marți, după ce șeful suspendat al unității a lansat acuzații foarte grave privind presupuse practici ilegale în lanțul de magazine.
Șeful suspendat, Ciprian Emanuel Gabor, și alți câțiva angajați, obținuseră autorizație pentru un protest în fața supermarket-ului la care lucrau, însă la ora 14,00 aceștia se aflau pe o terasă din apropiere, așteptând presa pentru a face declarații. Gabor și trei colege au spus că au renunțat să mai protesteze în fața magazinului, unde se adunaseră aproximativ 20 de polițiști și jandarmi, dar veniseră și directori Profi de la Timișoara și București. Totuși, cei patru au continuat seria acuzațiilor la adresa șefilor, din Piața Avram Iancu, unde au discutat cu jurnaliștii.
”Directorul zonal, Dacian Gavra, mi-a spus în felul următor: pentru a scădea pierderile din magazin trebuie să punem la vânzare produse expirate. Punea foarte mult accent pe produse expirate de origine animală, pe carne refrigerată și pe mezeluri, spunând că ar trebui să practic și eu ceea ce colegii mei practică la cererea lui, și anume să spăl carnea cu oțet și detergent de curățat suprafețe pentru a nu mai avea miros. Eu l-am scos afară din birou și am spus că voi chema Poliția. I-am recomandat să cumpere acea carne pentru maică-sa”, a declarat Gabor.
El a adăugat că a făcut sesizarea la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) vineri, iar primul control a fost făcut abia luni: ”Acești domni de a DSV n-au avut bunăvoința să facă un control imediat, la momentul zero. Degeaba au făcut controale la începutul săptămânii, când deja magazinele au fost toate anunțate să facă curat”.
Unii angajați acuză, autoritățile nu au găsit probleme
Reprezentanții DSVSA și ai Protecției Consumatorilor Arad au declarat că după primele verificări efectuate la magazinul Profi și la altele din județ ale companiei nu au fost depistate nereguli, dar cercetările nu au fost încheiate.
Totuși, Ciprian Emanuel Gabor susține că deține corepondența prin mail între el și superiori în care dă explicații cu privire la pierderile cauzate de aruncarea produselor expirate. El ar fi fost pus să plătească 484 de lei pentru 88 de kilograme de pulpe de pui pe care nu le-a vândut după ce ar fi constatat că sunt expirate și miroseau urât.
De asemenea, colege ale bărbatului susțin că au fost puse să vândă carne expirată și spălată, dar nu ar fi acceptat.
”A venit la mine la vitrină domnul Dacian Gavra și a zis să scot carnea proaspătă și să o pun pe cea veche ca să scadă pierderile. Era expirată, deși eu am pus proaspătă dimineață, dar el a scos-o”, a declarat Petronela Blagoș.
”Ca să nu aibă magazinul pierderi, a zis să spălăm carnea, că avea miros, și să o dăm așa cum e”, a spus și Carmen Mejaniu.
Gabor e pus la zid de către șefi
La Arad au fost prezenți directorul regional al Profi, Călin Costinaș, și directorul de comunicare Profi România, Gabriel Pâslaru, care au negat orice posibilitate de a exista practicile amintite de către Gabor și alți angajați.
”Fostul șef de magazin (Gabor, n.r.) este o persoană care și-a falsificat toate documentele pentru angajare, care a făcut multe falsuri în interiorul companiei, a adus multe prejudicii prin manipularea inventarelor de zeci de mii de lei, și care a încercat să afilieze mai mulți oameni în jurul său, promițându-le sume importante de bani. Există declarații ale aproape jumătate dintre cei care au fost atrași de el în această mișcare, în care ne-au recunoscut că au primit propuneri de sume importante de bani pentru a semna aceste declarații”, susține Călin Costinaș.
Tot acesta declarase înainte că Gabor are probleme financiare și are poprire pe contul prin care își primea salariul.
De altfel, într-un comunicat de presă remis de Profi România, se arată că ”CV-ul fostului șef menționează că înainte de a se angaja ar fi studiat ca masterand în management la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, din Arad, dar o verificare atentă arată ca nu este și nici nu a fost vreodată înscris la cursurile respective”.
”Tot în CV apare și faptul ca ar fi fost Administrator Manager la SC FRUTISSA JUICE SRL dar, din nou surpriză, verificând acum oricine constată că acea firmă nu există”, mai arată comunicatul, care menționează că Gabor este cercetat de superiori din 15 februarie, după ce unii angajați ar fi făcut aceste dezvăluiri.
”Au ieșit la iveală fapte extrem de grave de care se face vinovat Gabor Cristian, fapte ce merg până la falsificarea unor documente. În consecință, el a fost suspendat din funcție. La aflarea deciziei, a început să facă public declarații pe cât de șocante, pe atât de neadevărate, cu privire la cum se lucrează în magazine”, susține comunicatul.
Referitor la aceste acuzații, Gabor spune că, după ce a ieșit în spațiul public, i-a fost falsificat CV-ul în sistemul informatic intern pentru a putea fi denigrat.
Comunicatul Profi îl mai acuză pe șeful suspendat că ”cerea foloase necuvenite furnizorilor pentru a efectua comenzi către aceștia; manipula datele din sistemul informatic al rețelei, falsificând inventarul cu zeci de mii de lei în cele doar șase săptămâni de când a preluat magazinul; deconta sume care nu fuseseră aprobate de superiorul său; nu respecta regulile și procedurile de organizare a programului de lucru al personalului magazinului, ceea ce a condus la nemulțumiri din partea angajaților; nu respecta regulile și procedurile cu privire la comunicarea orelor suplimentare efectuate de către angajații magazinului; completa în alb cereri de concediu de odihnă, fără ca acestea să fie semnate și de către personalul magazinului”.
Toate aceste acuzații sunt negate de către Ciprian Emanuel Gabor.
CITEȘTE ȘTIREA INIȚIALĂ: Acuzații grave privind presupuse practici ilegale la un supermarket din Arad: Voiau să vindem carne spălată cu detergent!