„Pentru tine, copile drag!” (FOTO)
Sunt momente în viață când simțim nevoia să pășim în urma anilor de la catedră! De Școala Gimnazială „Caius Iacob", mă leagă amintiri exact din ceasul primului clopoțel! Așa cum și de doamna profesor pentru învățământul primar, Adina Matei, mă leagă, odată acest început de dăscălie împreună, iată, sunt treizeci și cinci de toamne... doamne! dar mă mai leagă un condei al amintirilor cu tatăl său, regretatul profesor și promotor cultural, cu referire înspre Brigada artistică de agitație, Macea, Traian Lăpăduș. Astfel, înspre decusară, recent, cât o întâmplare educativ-culturală, la o ceașcă de cafea Five o'clock... i-am solicitat să depene ghemul Lecției cu Doamna și copiii. Redăm în cele ce urmează, caravana destăinuirilor:
„În cinstea Zilei Internaționale a Educației, la Școala Gimnazială «Caius Iacob» din Arad, am lansat cartea de versuri și de colorat «Pentru tine, copile drag!», grafica – Luana Chirilă. Într-o atmosferă de sărbătoare, sala festivă a școlii a devenit neîncăpătoare: copii, părinți, profesori, invitați au venit să-mi fie alături, să afle că, în această toamnă eram pentru a 35-a oară în curtea școlii, la deschiderea unui nou an școlar.
Moderatorul întâlnirii a fost doamna profesor Raluca Militaru, coordonator pentru proiecte și programe educative, care a ținut să precizeze importanța actului educativ sub diferite aspecte, abordând câteva repere sugerate de versurile lecturate: vulpea ce fură găini, Azorel, șoricelul și pisica, ursulețul pofticios la miere, rolul vitaminelor, școala on-line etc.
Despre activitatea profesională pe care o desfășor în școală, a vorbit doamna director prof. Simona Simon, «O cunosc de mulți ani pe Adina, a fost învățătoarea fiului meu și doresc să îi mulțumesc aici, în acest cadru pentru educația oferită. De ceva vreme o descoperim dintr-o altă perspectivă, cea de scriitor, prin care ne oferă frumusețea și sensibilitatea sufletului.»
Doamna director adjunct prof. Roxana Chirteș a făcut o scurtă analiză a conținutului cărții și a prezentat eseul semnat de dumneavoastră, doamnă profesor, trimițându-ne, totodată, în lumea minunată a copilăriei, acea lume fără griji, acea lume plină de farmec și de frumos.
Au mai luat cuvântul: prof. Mariana Tocaciu, fost inspector ISJ Arad, doamna Iulia Birta, președinta Autoguvernării române din Macău, Ungaria, domnul Ioan Vasile Marcu, poet, membru în Cenaclul literar «Salon Gutenberg», precum și colegele profesoare – doamna Beatrice Mandă și doamna Mariana Sasărman.
Un moment special l-au avut elevii clasei, Bortoș Alesia, Todosie Rebeca, Munteanu Sebastian, Iancu Maria, Birou Ianis, Tomuța David, Macovei Ofelia, Palea Rania, Kapca Selena, Borlea Ștefania, care au recitat versuri din carte.
În încheiere, am mulțumit celor care au luat cuvântul, precum și celor prezenți, care mi-au fost alături în această zi specială. Am amintit că primii critici au fost copiii din clasă, cărora le-am citit de fiecare dată câte o poezie și care își spuneau părerea. Cartea s-a născut din dorința de a oferi ceva inedit copiilor, spre lectură și recreere. Vine o vreme când ai vrea să fii din nou copil! Cartea se adresează copiilor de 5-7 ani, să fie lecturată alături de părinți sau bunici.
Aș vrea să remarc faptul că editarea și achiziționarea cărților devine un act caritabil prin care se va putea dona aparatură electronică (tablete, telefoane, poate laptop), copiilor din clasă, proveniți din familii, care momentan au posibilități materiale precare.»
Prof. Floarea Cândea
Membru UZPR