Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Pelerinajul românesc anual la Miskolc (FOTO/VIDEO)

Duminică, 19 noiembrie 2017, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni a participat la pelerinajul românesc anual la Biserica Ortodoxă din Miskolc (Mișcolț), în care a fost botezat Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, biserică care aparține astăzi de Episcopia Ortodoxă Maghiară din Ungaria. Orașul Miskolc este reședința județului Borsod-Abaúj-Zemplén, fiind al patrulea oraș ca mărime al Ungariei.

Pelerinajul românesc anual la Miskolc (FOTO/VIDEO)
Comentează 0

Slujirea liturgică este punctul central al pelerinajului efectuat anual aici, din 2012, de credincioșii ortodocși români de la Budapesta și din alte localități, la inițiativa pr. Marius Maghiaru, protopop al Budapestei și președinte al Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU). Ceremonia religioasă a fost săvârşită de către de Preasfințitul Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), împreună cu un sobor format din preotul Marius Maghiaru, preoţii József Krank și Kiril Tattarka, slujitori la Miskolc și Nyiregyháza, în cadrul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria. Răspunsurile la strană au fost date alternativ, de grupul coral al bisericii din Miskolc și grupul coral al parohiei românești din Budapesta. 

Preasfinţitul Siluan a subliniat că „Sfântul ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, pe numele său de botez Anastasie, s-a născut într-o familie de aromâni, în Miskolc, în 20 decembrie 1808, fiind botezat în biserica macedo-română cu hramul „Sfânta Treime” din localitate”. Biserica ortodoxă din Miskolc, care actualmente din punct de vedere canonic aparţine de Episcopia Ortodoxă Ungară, a fost construită între ani 1785-1806, de către macedo-românii stabiliţi aici. Pe faţada bisericii, în semn de amintire, se află o inscripţie, în greceşte, pe care scrie: „Această biserică a Sfintei Treimi s-a întemeiat în 1785 pe timpul puternicului Iosif al II-lea, regele Ungariei, şi s-a isprăvit în anul 1806, pe timpul puternicului împărat Francisc al II-lea, regele Ungariei, cu cheltuiala fraţilor valahi din Macedonia”.

În anul 1606, câteva familii aromâne s-au aşezat în oraşul Miskolc. Aromânii din Miskolc erau originari din Moscopole, Grabova, Lunca şi Civara. În jurul anului 1720 s-a constituie ”Compania comercială grecească din Miskolc”. Membrii companiei vorbeau limba greacă şi aromână. Ei controlau comerţul din zona, fiind foarte înstăriţi. În această asezare de aromâni s-a născut, la data de 20 decembrie 1808, viitorul mitropolit al Transilvaniei, Sf. Andrei Şaguna. În „Protocolul botezaţilor”  bisericii din Miskolc s-a păstrat despre naşterea sa următoarea însemnare „Anastasiu, fiul lui Naum Evreta Şaguna şi al soţiei sale Anastasia, s-a născut în 20 Decembrie şi s-a botezat şi miruit în 28 Decembrie 1808 prin mine preotul Constantin Vulco. Nașul lui a fost Anastasiu, fiul lui Adam Ghergha.”   În 1791 a fost sfinţit iconostasul bisericii, impunător, având o înălţime de 16 m şi 87 de icoane, pictate de artistul vienez Antoniu Kuchelmeister. Acelaşi maestru a zugrăvit, în anul 1807 şi frescele interioare ale bisericii. Consulul general român a vizitat cu această ocazie castelul Diosgyor din Miskolc.

În data de 17 noiembrie 2017, consulul general Florin Vasiloni a efectuat o vizită la sediul Academiei Române, Filiala Timișoara, unde a avut o întrevedere cu dl. Academician Ion Păun Otiman, preşedintele acestei instituţii, membru al prezidiului Academiei Române. La întrevedere au asistat prof.  dr. Ioan David, directorul Institutului de Studii Banatice "Titu Maiorescu" al Academiei Române, Filiala Timişoara și prof. dr. Crişu Dascălu, cercetător ştiinţific principal, director onorific al acestui institut

Diplomatul român a prezentat pe scurt situaţia comunităţii româneşti din Ungaria, conducerea Academiei exprimându-şi dorinţa de a realiza proiecte, în parteneriat cu Consulatul General al României la Gyula în beneficiul acestei comunități.

Galerie foto (13)


Scrie un comentariu

trimite

Nici un comentariu!

Momentan nu exista nici un comentariu, doriti sa adaugati unul??

Scrie un comentariu