Parlamentul European îşi menţine sprijinul pentru numirea Laurei Kovesi la şefia Parchetului European
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, va trimite o scrisoare Consiliului UE prin care va reitera sprijinul deplin al PE pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european, informează joi un comunicat al instituţiei. Scrisoarea este trimisă la solicitarea Conferinţei Preşedinţilor din Parlamentul European (PE).
"Înainte de reuniunea informală a miniştrilor de justiţie şi afaceri interne de la Helsinki, Parlamentul doreşte să-şi reînnoiască angajamentul faţă de Laura Codruţa Kovesi drept candidat al său pentru funcţia de procuror-şef european. Este un lucru esenţial ca investigarea şi inculparea infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum fraudă, corupţie şi fraudă transfrontalieră cu TVA să fie asigurate cât de curând posibil", a declarat preşedintele David Sassoli, citat în comunicatul PE.
Potrivit articolului 14 al Regulamentului privind Biroul Procurorului Public European (EPPO), "Parlamentul European şi Consiliul vor numi de comun acord procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul va lua o decizie prin majoritate simplă". Numirea procurorului-şef european se face prin co-decizie de către Parlamentul European şi Consiliul UE.
În mandatul anterior al PE, Comisia pentru libertăţi civile şi Comisia pentru control bugetar i-au audiat pe cei trei candidaţi reţinuţi pe lista scurtă de un comitet de selecţie: Laura Codruţa Kovesi (România), Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania). După aceste audieri şi voturi separate în fiecare comisie, Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă drept candidatul favorit al PE pentru şefia EPPO.
Candidatul favorit al Consiliului UE a fost francezul Jean-Francois Bohnert, iar cele două părţi nu au dorit să renunţe niciuna la propriul favorit în cadrul întâlnirilor de mediere care au avut loc până la încheierea fostei legislaturi a PE.
Sursa: rtv.net