Parcul natural Lunca Mureșului - descrierea și activitățile de turism, recreere și sport care se pot desfășura în această zonă
Lunca Muresului-cea mai importanta zona umeda din Vestul Romaniei. Muresul este cel mai lung rau de pe teritoriul Romaniei (exceptand Dunarea), si formeaza in parcul natural un ecosistem specific de lunca, cu zone inundate periodic,cu ape curgatoare si statatoare, paduri aluviale si impresionante galerii de salcii si plopi. Aceasta zona gaduieste peste 200 de specii de pasari, multe dintre acestea fiind protejate pe plan international.
Muresul izvoraste din muntii Hasmas (Carpatii Orientali) si se varsa in Tisa, pe teritoriul Ungariei, fiind cel mai lung rau care curge pe teritoriul Romaniei (761 km), exceptand Dunarea. Pe parcursul lui Muresul strabate toate formele importante de relief: munti(23%), dealuri si podisuri(25%) si campii(52%).
Pentru instituirea regimului de arie protejata primii pasi au fost realizati in anii 1970, cand au fost facute unele studii ale zonei Prundul Mare, de catre un grup care cuprindea printre altii pe Ioan Moldovan, Andras Libus si Aurel Ardelean. Astfel in acei ani a fost declarata o suprafata de 91,2 hectare din Prundul Mare ca rezervatie naturala, urmarind a se proteja populatia de starci cenusii, care cuibareau aici.Apoi inanul 1988,12.000 de hectare din aceasta zona a fost declarata ca Zona de Importanta Avifaunistica. Initiativa de protejare a fost continuata de reprezentanti de la Agentiile de Protectia Mediului din Arad si Timisoara si apoi de Directia Silvica Arad si a culminat in anul 2005 cand prin hotararea de guvern, prin care a fost declarat Parcul Natural Lunca Murseului. Din anul 2006 aria protejata ‘’Lunca Muresului’’ este a patra zona din Romania ce a fost desemnata pentru includerea in Lista Ramsar a Zonelor Umede de importanta internationala. Din anul 2008 aceeasi suprafataface parte si din Reteaua Natura 2000, fiind atat sit de importanta comunitara (ROSCI0108) pentru protejarea anumitor specii (30) si habitate(12), cat si arie de protectie speciala-avifaunistica (ROSPA0069) pt. Protejarea a 41 de specii de pasari.
Un puternic imbold l-a constituit si finantarea obtinuta de Regia Nationala a Padurilor-Romsilva, respectiv Directia Silvica Arad de la comunitatea europeana prin programul PHARE de cooperare transfrontaliera. Prin derularea’’Protejarea si dezvoltarea luncii raului Mures’’ s-a putut realiza infrastuctura ariei protejate (un centru de vizitare,doua puncte de informare turistica si cai de acces). Din finantarea proprie a Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva sau Uniunii Europene au fost achizitionate numeroase echipamente de cercetare si monitorizare si s-au desfasurat numeroase activitati de educatie ecologica si de promovare a ecoturismului. Din luna noiembrie 2005 aria protejata are si o administartie aflata in subordinea Regiei Nationale a Padurilor-Romsilva alcatuita din 12 persoane.
Coordonatele geografice ale parcului sunt: Nord(46*19’01’’LatN/20*50’05’’Lat Est) Est(46*18’89’’LatN/20*49’94’’Lat Est) Sud(46*07;15’’Lat N/20*91’98’’Lat Est) Vest(46*16’82’’Lat N/21*27’82’’Lat Est) Altitudine medie 100 de metri. Altitudine minima 82,5 de metri. Altitudine maxima 135 de metri. Suprafata 17,455 de hectare.
Conform Ramsar Parcul Natural Lunca Muresului se afla pe lista zonelor umede de importanta international. Parcul are o suprafata de 17.445 ha si face parte din reteaua europeana ’’Natura 2000’’pentru protejarea si coservarea zonelor umede si aspeciilor de flora si fauna caracteristice acestui tip de ecosistem. Biodiversitatea este mare iar in cele 9 habitate prezente se remarca cel putin 1000 de specii de plante,3000 de specii de nevertebrate, 200 de specii de pasari, 55 de specii de pesti, 40 de specii de mamiferesi 10 specii de amfibieni. Aceasta biodiversitate considerabila este consecinta existentei ecosistemelor acvatice si terestre variate, constituite din stepa si silvostepa, ape statatoare, balti si mlastini, lunci si pajisti umede, fanete, vii, livezi si terenuri arabile.Cel mai important rau al zonei este desigur Muresul, care strabate parcul pe o lungime de 88km si o latime de 120 de metri. Dar nu este singurul rau din aceasta lunca. Paraul Aranca, Muresul Mort si numeroase alte canale artificiale traverseaza parcul si formeaza in interiorul acestuia un ecosistem dinamic, periodic, transformabil, cupeste 40 de insule si numeroase plaje de nisip.
Flora parcului Luna Muresului este variata si specifica atat unei clime continentale,cat si zonei umede inundabile. Astfel, aici se inatlneste vegetatie erbacee, specifica pajistilor de campie, vegetatie palustra si plutitoare, in zavoaiele de plopi si salcie, vegetatie specifica padurilor de stejar si frasin. Din cele 1.000 de specii si subspecii de plante lemnoase si ierboase, merita mentionat arboretele de stejar pedunculat, frasinul, plopul negru si alb si salcia alba, specii prezente in special in zona padurii Ceala. Un numar mare de plante sunt marcate ca specii rare si vulnerabile si apar pe lista rosie a plantelorsuperioare din Romania. Dintre acestea amintim forfecuta baltii, neghina,inarita, stevia debalta si stupinita. De asemenea, conform Conventiei de la Berna, trifoiasul de balta, pestisoara si cornacul sunt specii strict protejate.
Diversitatea ecosistemelor terestre si acvatice ale Parcului Natural Lunca Muresului este favorabila conditiilor de viata.
In interiorul parcului exista un habit format din zavoaie si sleauri de campie, care reprezinta locul perfect pentru cuibarirea si migratia apeste 200 de specii de pasari, printre care amintim coromoranul mare.corcodelul mic, carstelul de balta, diferite specii de rate, prigoria, pescarusul razator si numeroase specii de starc, berze si egrete. Dintre speciile protejate la nivel international, amintim de acvila tipatoare mica, acvila de stepa, dumbraveanca, rata caraitoare mica, barza neagra, ciocarlia si lastunul de mal. Printre speciile comune de pesti prezenti in apele parcului trebuie mentionat ca mreana populeaza apele Muresului; crapul popleaza apele statatoare si baltile, porcusorul de nisip, scobarul si linul se regaseste in apele paraurilor, iar in apele curgatoare se gaseste biban, platica, stiuca si caras. Dintre speciile rare de pesti prezente inacest parc se numara ghibortul de rau,rasparul si mihaltul.
In padurile parcului si in zonele adiacente traiesc si numeroase mamifere, precum cerbul lopatar, capriorul, mistretul, liliacul urecheat, veverita vulpea, dihorul de stepa si popandaul. Herpetofauna este si ea variata, un rol important in acest sens, fiind dat de caracterul de lunca si zona umeda al zonei. Gasim aici brotacel de copac, buhai de balta cu burta rosie, broasca de lac, trtonul cu creasta, napaica, soparla cenusie si broasca testoasa de apa. Nevertebratele sunt prezente in numar foarte si cuprind numeroase specii de melci si scoici in albia Muresului si numeroase specii de insecte, printre care radasca si libelula.
Ariile protejate din cadrul Parcului Natural Lunca Muresului, unde sunt interzise orice fel de activitati de exploatare a resurselor naturale sunt patru zone strict protejate: Prundul Mare, Padurea Ceala, Insula Mare Cenad si Insulele Igris. Prundul Mare: Rezervatia naturala Prundul Mare este cea mai salbatica portiune a parcului. Aceasta rezervatie are o suprafata de aproape 720 de ha si este reprezentata de o zona de prunduri, lunci de campie, palcuri de padure, pajisti si zone umede cu stuf si papura. Aici se afla una din cele mai spectaculoase balti ale parcului, Balta Bezdin. Printre stuf si papura, acolo unde exista ochiuri de apa limpede, se afla o suprafata mai mica de jumatate de hectar acoperita cu nuferi albi. Tot in aceasta rezervatie se gasesc si cateva specii rare de orhidee. (Plantanthera bifolia si Epipactis latifolia).
Padurea Ceala: Aceasta arie forestiera strct protejata, cu o suprafata de peste 300 ha cuprinde o diversitate arboricola de stejar, frasin, salcie si plop. Se afla situata pe malul stang al Muresului si cuprinde si o serie de insule, printre care Insula Mare Cenad si Insulele Igris.
Insula Mare Cenad: Aceasta arie protejata se afla pe teritoriul administrativ al comunei Cenad si are o suprafata de putin peste 2 ha. Este caracterizata de prezenta depunerilor de aluviuni nisipoase si a grindurilor de argile lacustre.
Insulele Igris: Cu o suprafata de peste 7 ha, aceste mici insule ofera conditiile de habitat optime pentru gazduirea, hranirea si cuibarirea mai multor specii avifaunistice. Printre pasarile migratoare prezente aici, mentionam egreta mica, starcul rosu, galben si de noapte si barza neagra.
Cu exceptia Padurii Cenad, celelalte arii protejate ale parcului sunt in continua schimbare datorita proceselor naturale de depunere de aluviuni si eroziune a malurilor.
Aici se gasesc doua manastiri foarte vechi Manastirea Hodos-Bodrog, cea mai veche asezare monastica din Romania, cu viata monahala neintrerupta, avand ca prima atestare documentara o diploma data de Regele Bela al III-lea in anul 1177 si Manastirea Bezdin-una dintre putinele manstiri ortodoxe sarbe din Romania, care se mai pastreaza, datand din anul 1539.
Obiectivul Parcului Natural Lunca Muresului este protejarea peisajului, habitatelor si speciilor specifice de lunca, printr-un mangement durabil al activitatii de edducatie ecologica si ecoturism.
Administratia Parcului Natural Lunca Muresului promoveaza o serie de activitati turistice cu un caracter ecologic, astfel incat impactul asupra mediului sa fie cst mai redus.
Turistii trebuie sa stie ca Parcul Natural Lunca Muresului este o locatie ideala pentru ecoturism in care se deruleaza programe ecoturistice. Ei pot vedea cu usurinta, pasari cu un colorit minunat (pescarusul albastru,prigoria, dumbrraveanca), care la prima vedere dau impresia de a nu fi specii indigene. Ele pot fi vazute atat in excursiile facute cu canoe, cu barca cu motor, cat si pe traseele de biciclete marcate in interiorul ariei protejate.
Printre activitatile recomandate in acest ecoturism si oferite ca pachete atractive sunt: Excursie in canoe si retur pe biciclete, admirarea peisajului de lunca din canoe sau caiac, admirare padurii de lunca si vizitarea unor puncte arheologice sau religioase cu bicicleta.
Cele mai importante activitati turistice sunt:Excursii pe Mures cu ambarcatiuni usoare de tip caiac-canoe, ce pot fi inchiriate de la sediul administratiei din Arad sau de la punctele de informare turistica Pecica si Cenad. Plimbari cu bicicleta pe traseul Ceala-traseul Arad-Pecica prin padure si traseul Arad-Pecica-Sanpetru German-Cenad, ultimul strabatand tot parcul de la est spre vest, inchirierea de biciclete de teren pentru vizitarea parcului si parcurgerea acestor trasee, se poate face si de la sediul administratiei din Padurea Ceala si de la punctele De informare turistica Pecica si Cenad.
Cel mai frumos si cel mai cautat traseu de biciclete din judetul Arad este cel care strabate Padurea Ceala.Traseul de biciclete Ceala are o lungime de 13,4km si strabate Padurea Ceala, avand o forma relativ circulara si atinge principalele atractii turistice din aceasta zona. Este vorba de arboretul de chiparos, raul Mures,Cetatea turceasca si cel mai gros arbore din padure.
Pe traseu sunt amplaste panouri informative, iar punctul de plecare este coltul padurii de langa Ocolul Silvic Iuliu Moldovan. Este marcat pe teren si pe harta cu semnul conventional’’C’’albastru.
De asemenea este si traseul cicloturistic Arad-Pecica. Acesta are o lungime de 25 km si urmareste cursul raului Mures. Punctul de plecare este acelasi ca si la traseul cicloturistic precedent, respectiv coltul padurii de langa Ocolul Silvic Iuliu Moldovan. Pe teren si pe harta este marcat cu semnul conventional’’C’’galben.
Intrarea in Padurea Ceala pana la 3 insule, continuare prin padure pana la Bodrogul Vechi, apoi drum bun nepavat pana la intrarea in padure, dupa care un drum foarte rau de 4 km pe pvele de beton pana la E68.
Traseul dureaza intre 2.30 si 3.30 ore.
ARAD; Vesti bune pentru ibitorii ecoturismului. Pistele de biciclete din Parcul Natural Lunca Muresului, reamenajate si oferte speciale la plimbarile cu canoe pe Mures.
Venirea primaverii face din Parcul Natural Lunca Muresului locul preferat de iesire in natura pentru locuitorii din vestul tarii. Pistele de biciclete distruse de furtunile de anul trecut au fost reamenajate si sunt functionale, iar plimbarile pe Mures cu canoele beneficiaza de oferte speciale.
Conducerea Parcului Natural Lunca Muresului pregateste pentru acest sezon estival mai multe actiuni inedite,care vor fi organizate in premiera.
SURSE(bibibliografie):
http;//romaniasalbatica.ro
http;//www,luncamuresului.ro http;//www.gradinamea.ro
https;//ro.m.wikipedia.org
https;//adevarul.ro
https ;//www.bikemap.net
Aurica Andreican