Ordonanţa RCA, publicată în Monitorul Oficial
Ordonanța de urgență privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial.
Ordonanţa de Urgenţă prevede că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va fixa în 30 de zile preţuri maxime la RCA pentru următoarele şase luni, ca o măsură temporară, iar firmele de asigurări care nu plătesc la timp despăgubirile riscă amenzi de până la 1 milion lei.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunțat luni că ordonanța de urgență privind RCA va fi publicată în cursul zilei în Monitorul Oficial, fără modificări de fond.
"Textul ordonanței a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, după care a fost trimisă ordonanța la Consiliul Legislativ, de unde trebuiau să vină niște avize. Au venit astăzi și se va publica în maxim 2-3 ore. Ordonanța de urgență va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial, fără modificări de fond. Doar cu modificări de formă", a declarat Iolu.
El a precizat că ordonanța nu putea fi publicată fără avizul Consiliului Legislativ, care a putut fi luat "după week-end".
Guvernul a adoptat pe 14 septembrie o ordonanță de urgență în problema RCA care prevede, printre altele, înghețarea prețurilor la primele de asigurare pe o perioadă de șase luni.
"Pentru a rezolva problema pe termen scurt și pentru a da timp instituțiilor responsabile să implementeze acest nou cadru normativ, la propunerea transportatorilor și după consultări cu Consiliul Concurenței, vom veni în acest proiect de ordonanță și cu propunerea de a îngheța prețurile primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de 6 luni. Pe baza ordonanței, în termen de 30 de zile, ASF va trebui să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pe următoarele șase luni, prețul de referință la nivelul căruia să fie înghețat nivelul prețului pe care îl vor plăti asigurătorii, în ideea ca în aceste șase luni să avem tot acest sistem de urmărire a prețurilor pus la punct, cu aceste calcule ale prețului de referință, care să fie făcute publice și care să constituie, într-adevăr, o referință pentru cei care fac asigurări, dar și pentru clienți", explica premierul Dacian Cioloș la momentul adoptării ordonanței.
Sursa romaniatv.net