Ora de nutriție
Titlul proiectului: Educație digitală: Ora de nutriție
Tipul proiectului: Proiect de tineret
Prioritatea: Prioritatea 5. Promovarea educației pentru sănătate, prevenției și a unui mod de viață sănătos
Grupul țintă: Tineri (14-35 ani)
Perioada de proiect: Noiembrie – Decembrie 2020
Finanțatorul proiectului: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Arad, Asociația Activ pentru Comunitate
În perioada 2 noiembrie – 4 decembrie au fost realizate activitățile necesare implementării proiectului Educație digitală: Ora de nutriție în vederea îndeplinirii obiectivelor și a indicatorilor acestuia.
Astfel au fost pregătite conținuturile digitale, disponibile sub forma unor resurse educaționale și a unor resurse digitale, iar spre încheierea perioadei de implementare a fost finalizată și platforma on-line dedicată proiectului, care este disponibilă la adresa digital.activpentrucomunitate.ro. Conținuturile educaționale numără peste 300 de pagini de informații referitoare la macro- și micronutrienți, la rolul apei în organism, la nevoile alimentare raportate la diferitele etape ale vieții, dar și la echilibrul care trebuie să existe între nutriție și activitatea fizică în vederea orientării tinerilor către un stil de viață sănătos. Nu în ultimul rând a fost abordat și conceptul de nutriție conștientă, un concept relativ nou, mai ales la noi în societate. La realizarea acestor resurse educaționale și digitale au participat activ echipa de proiect formată din Adelina Roșu, Oana Koppandi, Dan Stelea și Paul Albu.
În data de 29 noiembrie a avut loc o activitate on-line la care au participat peste 30 de reprezentanți ai grupului țintă. Această activitate, numită ”Nutriție conștientă – călătoria spre tine” a fost susținută de către Adelina Roșu, care a abordat o serie de concepte esențiale pentru promovarea unei alimentații corecte și echilibrate, dar și a unui aport zilnic de activitate fizică, necesar pentru o viață sănătoasă.
Tematicile dezbătute cu participanții în cadrul activității on-line au stârnit interesul și curiozitatea acestora, iar printre ele se pot enumera:
1. Să ne bucurăm de o mâncare sănătoasă, care are un gust grozav! în care s-a discutat:
- Despre despre mici trucuri pe care poți să le faci pentru a alege grăsimile mai sănătoase în hrana preparată acasă și cum să modifică rețete pentru a folosi mai puțină sare și mai puțin zahăr în mâncarea noastră!
- Despre utilizarea condimentelor și a verdețurilor aromate care să îți ofere noi modalități de a mânca mai sănătos
- Despre idei pentru modificarea rețetelor și a tehnicilor de gătire pentru a reduce caloriile, grăsimile solide, sodiul (sarea) și zahărul
2. Preparate culinare și gustări rapide și sănătoase! Prin care părinții au fost informați:
- Despre trucuri simple asupra modului în care să pregătești rapid o masă sănătoasă și despre cum să îți aprovizionezi cămara
- Despre cum să optezi pentru hrană sănătoasă atunci când mănânci în oraș
3. Cum să mănânci sănătos, cu un buget redus? Unde participanții au învățat:
Despre cei trei pași pentru a consuma hrană sănătoasă cu un buget limitat - planificare, achiziționare și preparare
- Despre cum să planifici mesele și snack-urile din timp
- Despre cantitatea de calorii de care ai nevoie zilnic
4. Cum să introducem alimentația sănătoasă în stilul de viață cotidian a fost o altă temă prin care beneficiarii au aflat:
Despre conceptul de stil sănătos de viață
- Despre care dintre alimente trebuie consumate cu regularitate și care dintre ele doar ocazional
- Despre cum să citești și să înțelegi etichetele care conțin informațiile nutriționale ale alimentelor
5. În cele din urmă, ne-am îndreptat atenția spre Activitatea fizică - cheia pentru un stil de viață sănătos, timp în care participanții au prin sfaturi:
Despre beneficiile activității fizice și recomandări specifice pentru activități aerobe și de fortificate
- Despre cum să realizezi activități de antrenare a musculaturii
- Despre cum să dezvolți și să menții un program de activități fizice de succes
Sunt încântată de felul în care a decurs „Ora de nutriție” în format on-line și pot spune că este o variantă foarte bună deoarece sfaturile noastre pot să ajungă astfel la cât mai mulți oameni inclusiv la părinții tinerilor din grupul nostru țintă. Acest canal de comunicare on-line e folositor atât tinerilor, cât și adulților care participă la „Ora de nutriție” în format digital. Te invităm pe platforma noastră on-line, un spațiu virtual care este actualizat în permanență cu informații noi, a declarat Adelina Roșu, vicepreședinte al asociației Activ pentru Comunitate
Suntem foarte mulțumiți de faptul că am reușit să implementăm proiectul într-o perioadă atât de scurtă, iar tocmai acest lucru ne-a motivat și mai tare să ne mobilizăm pentru atingerea tuturor obiectivelor proiectului.
Ne-am adaptat rapid noului context, în care digitalizarea a devenit prioritară, inclusiv în domeniul educației non-formale, iar faptul că proiectul Educație digitală: Ora de nutriție a fost un succes atât din perspectiva procesului de implementare, cât și a rezultatelor obținute ne face să fim foarte încrezători în dezvoltarea unor noi proiecte, mai robuste, dar la fel de relevante, în acest domeniu, a declarat Dan Stelea, director executiv al asociației Activ pentru Comunitate.