Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce șansă de angajare mai au persoanele cu dizabilități de vedere?

După ce unitățile protejate care asigurau locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități au fost practic desființate, asociațiile acestora caută noi soluții pentru membrii lor.

Ce șansă de angajare mai au persoanele cu dizabilități de vedere?
Comentează 0

Peste 2000 de persoane cu dizabilități au ramas fără un loc de muncă dupa ce o modificare legislativă a desființat practic unitățile protejate în care acestea lucrau. În căutarea unei soluții, filiala din Arad a Asociației Nevăzătorilor propune un Centru multifuncțional care să faciliteze integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități de vedere.

Centrul ar urma să ajute nevăzătorii să învețe să trăiască independent, cu minim de suport din partea unui însoțitor, permițându-le astfel să se prezinte în fața unui angajator aproape la fel ca o persoană fără dizabilitați. În plus, el îsi propune sa îi califice pe aceștia în meseria de maseur, una dintre meseriile în care productivitatea unui angajat cu dizabilități de vedere este aceeași sau poate chiar mai bună decât a unui angajat care nu se confruntă cu astfel de obstacole.

"Spre deosebire de acum 10 sau 20 de ani, tehnicile dar mai ales tehnologia au avansat foarte mult! Acum, un nevăzător poate trăi aproape independent, fără a mai depinde întru-totul de însoțitor. Din păcate puțini dintre noi au access la know-how-ul si la echipamentul necesar", a declarat Aurel Pătru, unul din viitorii formatori din cadrul centrului.

Prin dotarile sale, centrul va putea în timp oferi și alte posibilitati de formare si va putea asigura dobandirea și a altor calificări.

"Nu toate tehnologiile sunt utile oricăruia dintre noi, iar prețul lor rămâne unul destul de ridicat, mai ales pentru posibilitățile nevăzătorilor, ceea ce nu le permite acestora să descopere care este cea mai potrivită pentru ei. De aceea un centru în care aceștia să poata experimenta diverse instrumente asistive, să poată învăța să le foloseasca dar și să dobândeasca o calificare cerută pe piața muncii este deosebit de util. Mulți angajatori se tem să angajeze nevăzători pentru că nu și-i pot imagina ca persoane independente, iar soluția noastră vine să schimbe exact această percepție", a declarat Florin Atimuț, președintele Asociației. Acesta a mai adăugat că, deși în alte țări astfel de centre sunt un lucru comun, în Romania inițiativa ar fi una pilot.

Dacă resursa umană este deja identificată, finanțarea centrului este momentan în impas după ce în septembrie, la doar câteva luni de la înființare, asociația a fost nevoită să închida propria unitate protejată, al carei profit urma a fi folosit în acest sens. Soluția ar putea veni din mediul privat, asociația identificând deja un program de granturi al Grupului Electrica ce încurajează inițiativele sustenabile ale românilor care vor să își sprijine comunitatea pentru a se dezvolta, granturi care ar putea reprezenta o soluție viabilă. De asemenea, mai multe firme și-au exprimat disponibilitatea de a oferi propriilor angajati servicii de masaj contractate de la asociație sau să își incurajeze angajații ca în 2018 sa direcționeze către centru cei 2% din impozitul pe venit.

Galerie foto (1)


Scrie un comentariu

trimite