O decizie a Curţii de Apel Timişoara şi CANICULA provoacă zânzanie în unele blocuri, între proprietarii de animale şi vecini
O decizie a Curţii de Apel Timişoara cu privire la animalele de companie, provoacă şi la Arad zânzanie în unele blocuri, între unii locatari mai sensibili şi proprietarii de animale. Deşi decizia instanţei timişorene nu este aplicabilă şi la Arad din cauză că nu există o hotărâre de consiliul local municipal similară cu cea care la Timişoara a permis judecătorilor să se pronunţe de o anumită manieră, sunt arădeni care deranjaţi de animalele vecinilor le transmit acestora că nu ar avea dreptul să le ţină în apartamente fără acordul celorlalţi locatari. Fals.
De o bună bucată de vreme canicula a pus stăpânire peste Arad. Cum temperaturile sunt foarte ridicate, mulţi dintre arădenii care locuiesc la bloc stau cu geamurile deschise, mai ales noaptea. Cum în multe dintre blocuri există şi animale de companie, mai ales câini, care latră, deranjându-i pe unii vecini mai sensibili, apar şi certuri între locatari. „Am un căţel de câtea luni. Cum stăm noaptea cu geamurile deschise, la fel cum fac şi alţi vecini, se aud toate zgomotele din stradă, iar căţelul mai latră uneori, cu precădere dimineaţa devreme, când îi aude pe gunoierii care vin să golească tomberoanele. Unul dintre vecini m-a ameninţat că mă va reclama, pentru că nu am acordul vecinilor să ţin câinele în casă. Invocă o decizie a Curţii de Apel Timişoara, de la începutul acestui an. Eu ştiu însă că nu am nevoie de acordul vecinilor”, ne spune Viorica S., o arădeancă care ne-a contactat la redacţie.
Situaţia nu este însă singulară, mai mulţi arădeni iubitori de animale contactându-ne pentru a se plânge de această problemă.
Un prim pas făcut de Curtea de Apel Timişoara?
Făcând o cercetare on-line, am descoperit că la începutul lunii ianuarie, Curtea de Apel Timişoara a stabilit că o hotărâre a Consililului Local Timişoara din 2007 este... legală.
Este vorba despre o hotărâre care stabilea că persoanele care vor să dețină un animal de companie la bloc trebuie să obțină acordul tuturor vecinilor săi. Bineînțeles, acestă decizie a fost contestată, informează ziareonline.ro. Potrivit sursei citate, magistrații din cadrul Curții de Apel Timișoara au arătat că „dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”. Potrivit sursei citate, acesta ar fi un prim pas care să ducă la introducerea obligativităţii existenţei unui acord din partea vecinilor în multe localităţi din ţară.
Intraţi AICI pentru detalii.
Ce spun reprezentanţii Primăriei
Potrivit celor declarate de Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei, „întreţinerea şi circulaţia câinilor cu stăpân pe teritoriul municipiului Arad” este reglementată de HCLM nr. 31/24 februarie 2004. Deşi la art. 4 din hotărârea cu pricina se arăta că „Deţinerea şi întreţinerea câinilor în locuinţe situate în clădiri colective sau în spaţiile de folosinţă comună (casa scării, uscătorii, curte, etc.) este permisă doar cu acordul Asociaţiei de proprietari, iar în lipsa acesteia, cu acordul majorităţii locatarilor şi obligatoriu a celor direct afectaţi şi în condiţiile respectării normelor de igienă şi convieţuire în comun”, articolul cu pricina a fost abrogat la scurt timp după adoptarea HCLM, astfel încât la Arad nu este nevoie de acordul vecinilor pentru a ţine în casă un animal.
Sursa foto: familist.ro
Fotografia are rol ilustrativ