Noi participanți Erasmus+ la Neuman
Un nou grup de 28 de elevi ai claselor a X-a liceu de la Liceului Tehnologic ”Francisc Neuman” Arad au participat în Granada, Spania, la un stagiu de practică de trei săptămâni, în perioada 21 ianuarie 2020 – 6 februarie 2020. Cadrul activității este programul „Erasmus+”, respectiv Proiectul de mobilitate VET ”Learning to be 3”, care răspunde obiectivelor de internaționalizare precum si celor din Planul de acțiune al școlii, printre care facilitarea accesului la educație a persoanelor cu oportunități reduse și dobândirea unei expertize profesionale care să ofere șanse sporite pentru integrarea pe piața muncii, responsabil al proiectului fiind prof. dr. Adina Avacovici.
Specializările vizate au fost: tehnician designer vestimentar, tehnician in achiziții și contractări, coafor stilist. MEP Europrojects Granada a servit drept organizație intemediară parteneră. Elevii au fost repartizați la agenți economici din profilul Textil (Hita y Arcos), agenți economici la profilul Servicii (Madero Lopez 2013 S.L., Autoservicio Matilde) și o școală privată de coafură (Escuela de Peluquería Estetica Grupo 7); pe lângă programul zilnic de practică la sediile acestor agenți, elevii au avut de parcurs un curs de limba spaniolă cu voluntari de la MEP Europrojects și cursul de limba engleză pe platforma dedicată, OLS. Weekendurile au constituit prilej de excursii în locuri reprezentative pentru cultura și civilizația spaniolă.
Scopul stagiului de practică pentru elevi a fost dobândirea, respectiv îmbunătățirea abilităților si competențelor profesionale de specialitate, precum si a competențelor transversale precum: a învăța să înveți, a te integra într-un nou mediu, analiza reflexivă cu privire la traseul profesional, descoperirea de noi motivații.
În acest proiect au participat și două cadre didactice cu specialitatea Textile în calitate de „shadowing teachers”, cu un program bine definit, la firma Hita y Arcos, pentru două săptămâni. Acestea au urmărit activitatea tutorelui de practică, metodele folosite, oferirea și obținerea de feedback, organizarea spațiului de formare, comunicarea, tehnicile de lucru utilizate, îmbinarea și alternanța sistematică a activităților, documentarea după diverse surse de informare, precum și lucrul individual.
Toți participanții au parcurs stagiul conform Acordului de formare, fiind evaluați si certificați la finalul mobilității prin documentul Europass, ca recunoaștere a competențelor și abilităților îmunătățite. De-a lungul șederii în Granada, participanții au fost însoțiți și monitorizați de patru profesori însoțitori.
Potrivit feed-back-ului furnizat de agenții economici din Granada și mediat de MEP Europrojects Granada, elevii au făcut față cu succes solicitărilor venite în acest context atât de nou pentru ei, în vreme ce feed-back-ul celor din urmă confirmă impresia generală că stagiul parcurs a reprezentat într-adevăr o experiență îmbogățitoare pe mai multe planuri.
Prof. Artur-Felix Tipa