Motocoasa cu benzină versus coasa electrică și cum le utilizăm
Atunci cand stai la casa si, mai nou, chiar de ai o mica gradina in spatele blocului, spatiul verde pe care trebuie sa il ingrijesti iti impune sa ai la dispozitie minimum de unelte necesare pentru a taia iarba si a afana pamantul. La fel, cand locuiesti sau ai o casa de vacanta la tara, curtea necesita o toaletare periodica, mai ales in urma ploilor, deoarece plantele vor incepe sa se dezvolte rapid, acaparand orice coltisor.
Pentru a cosi rapid iarba din gradina, a scapa de arbustii si buruienile nedorite sau chiar pentru a ingriji gazonul, sa detii o motocoasa buna pare cea mai inspirata idee. Nu este o investitie infima pentru multi dintre potentialii utilizatori, insa odata achizitionata, isi va face treaba eficient, daca stii sa o selectezi conform necesitatilor.
Dupa cum le spune si numele, acestea sunt unelte motorizate, insa o mare diferenta o face tipul motorului incorporat, deoarece poate avea un impact direct asupra pretului, conditiilor de mentenanta, conditiilor de utilizare si chiar asupra manevrabilitatii dispozitivului ales.
Motocoasele cu motor electric
Pentru utilizatorul de rand, aceste modele prezinta in principal avantajul pretului mai scazut, asa ca investitia nu va fi atat de greu de amortizat. In acelasi timp, faptul ca sunt, in medie, unelte mai usoare, permite o manevrare cat de cat facila, chiar si in cazul in care utilizatorul nu a mai lucrat cu o motocoasa pana in momentul respectiv. Nu incape urma de indoiala ca si transportul motocoasei nu va impune probleme speciale.
Pentru curtea casei sau pentru o gradina micuta, varianta cu motor electric pare solutia ideala. Totusi, chiar daca ai hotarat sa selectezi aceasta categorie, mai ai o decizie de luat, anume daca vrei un produs cu alimentare la priza sau unul cu acumulator.
Atunci cand tii neaparat la un buget scazut, va trebui sa te multumesti cu o motocoasa cu fir, insa in acest caz esti clar conditionat de lungimea cablului de alimentare. Pe cand, una cu baterii, desi va include greutatea adaugata a acumulatorului, te va lasa sa te misti in voie pe suprafata ce trebuie cosita.
Motocoasele cu motor termic
Daca vrei sa ai la dispozitie o motocoasa puternica, pe care sa o folosesti pentru suprafete extinse, atunci va trebui sa iti faci calculele si sa investesti intr-una cu motor termic. Aceste versiuni sunt si cele recomandate in cazul in care vor fi utilizate intensiv, mai ales ca multe sunt modele profesionale, ce pot fi achizitionate pentru ingrijirea parcurilor si a spatiilor verzi. Exista si mici dezavantaje, pe langa costul relativ ridicat, mai cu seama faptul ca necesita o intretinere mai atenta si au o greutate destul de mare.
Bineinteles, pe piata gasesti modele cu motor in 2 timpi si variante in 4 timpi. Daca nu ai mai utilizat dispozitive cu motor termic in 2 timpi pana acum, pornirea la sfoara sau amestecul de benzina cu ulei(ce trebuie pregatit prealabil alimentarii) s-ar putea sa iti dea batai de cap. Pentru cele in 4 timpi, va trebui sa ai grija la combustibilul utilizat si la schimbarea uleiului dupa un anumit numar de ore de utilizare.