Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Municipiul și județul Arad pot fi considerate exemple de bună practică în România” (FOTO) / UPDATE: Călin Bibarț: „Obiectivul nostru: Aradul mai verde, Aradul mai sănătos
Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor se află, astăzi la Arad, unde a venit însoțit de secretarul de stat Andrei Cazacu. Cei doi s-au întâlnit cu autoritățile locale, cu reprezentanții instituțiilor aflate în subordonarea sau coordonarea ministerului, au participat la o întâlnire cu presa din Arad și au vizitat Fabrica de Tramvaie Astra, depozitul de deşeuri municipale şi compost Arad, depozitul de deşeuri municipale Arad al FCC Environment România SRL, incineratorul pentru deşeuri periculoase şi nepericuloase și staţia de sortare gestionată de SC RECONS SA.
La întâlnirea cu presa care a avut loc în Sala Regele Ferdinad a Primăriei au mai participat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, primarul Călin Bibarț, prefectul Gheorghe Stoian, deputatul Glad Varga, membru în Comisia de Mediu și Echilibru Ecologic a Camerei Deputaților, dar și directorii instituțiilor de mediu din județ.
Update 1 Călin Bibarț: „Obiectivul nostru: Aradul mai verde, Aradul mai sănătos
„Ne dorim un oraș curat, sănătos, dar mai ales verde”, a afirmat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț în cadrul întâlnirii de lucru cu Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet și secretarul de stat, Andrei Cazacu. Prezent la Arad, miercuri 25 noiembrie, Ministrul Mediului a inclus pe agenda vizitei ministeriale o întâlnire cu reprezentanții adminstrației locale și județene, la finele căreia s-a declarat mulțumit de proiectele de mediu dezvoltate în municipiul și județul nostru.
„Administrația arădeană are în derulare peste 36 proiecte de infrastructură verde. Ca inovare avem în desfăşurare crearea a 22 de stații de închiriere pentru cele 330 biciclete, care vor putea fi închiriate de către arădeni. Primăria achiziționează 10 autobuze electrice şi 8 tramvaie noi. De asemenea modernizăm 20 de tramvaie şi creăm 2 stații de încărcare electrică pentru autobuze. Pentru facilitarea accesului la noile mijloace de transport în comun achiziționăm un sistem de taxare (e-ticketing). Lucrăm la realizarea unor puncte fixe în zonele verzi din municipiul Arad care vor fi dotate cu aparate de fitness în aer liber, care generează electricitate pentru încărcarea telefoanelor. Ne dorim un Arad curat, sănătos şi verde, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv ne dorim dezvoltarea malului Mureşului şi crearea de noi parcuri pe raza municipiului", a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.
„Am vrut să am o discuție cu autoritațile locale, să vedem în mod concret cu ce poate sprijini Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor activitatea foarte bună pe care autoritățile locale o au deja aici. Urmează să facem o serie de vizite în județ: cea mai importantă pentru mine, vă spun, poate și pentru slăbiciunea mea legată de managementul deșeurilor, va fi legată de noua stație de sortare ce urmează a fi pusă în funcțiune. Așa cum bine știți, România este codașa Europei la capitolul colectare separată, la capitolul reciclare, la capitolul îndeplinirii țintelor de deviere de la depozitare. Asta înseamnă, că ori de câte ori mă aflu într-un județ care are un SMIT funcțional, care nu doar colectează reciclabilul pe fracții, dar aflu cu mare bucurie că inclusiv fracția biodegradabilă este colectată separat și transformată în compost și valorificată, nu pot decât să mă bucur să vizitez o nouă facilitate, o nouă investiție, cu atât mai mult cu cât a fost finanțată din fonduri europene și să mă asigur că Aradul va contribui într-un mod pozitiv la creșterea nivelul de pregătire pentru reutilizare și reciclare a deșeurilor în România”, a afirmat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Oficiile de gazdă au fost făcute de primarul Călin Bibarț, care a prezentat o serie de proiecte de infrastructură verde din municipiu. Printre acestea amintim: reabilitarea termică, regenerarea urbană, amenajarea Parcului Pădurice, amenajare gazon și instalații de irigat, reabilitarea rețelei de transport a energiei termice, retehnologizarea stației de sortare a deșeurilor, achiziția de material rulant, amenajarea traseelor de transport public cu autobuzul, reabilitare Zona Mărului, revitalizarea Zonei 300, realizarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice, reafacerea spațiilor verzi din zona Canalului Mureșel și punerea în valoare a malului Mureșului. „Este vorba fie despre proiecte finalizate, fie aflate în curs de implementare, fie în curs de evaluare”, a ținut să precizeze primarul.
În ceea ce-l privește, Iustim Cionca, președintele CJA, a vorbit despre progresele pe care le-a făcut județul în ultimii ani din punct de vedere al infrastructurii de mediu, punând accent pe sistemul de colectare a deșeurilor și a apelor uzate. „Sistemul de colectare a deșeurilor, un proiect în valoare de 33 de milioane de euro, a fost finațat din fonduri europene și o cofinanțare de la Guvernul României și de la Consiluul Județean Arad. Sperăm ca prin proiectele cu finanțare europeană și guvernamentală să acoperim deficiențele pe care le mai avem în acest domeniu. Rețelele de apă menajeră și apă uzată urmează să fie construite din fonduri europene obținute pe POIM. Au avut prioritate municipiul Arad, cele nouă orașe și comunele cu o populație de peste 2000 de locuitori”, a spus Iustin Cionca.
A remarcat numărul mare de proiecte
La rândul său, ministrul Mediului a remarcat numărul mare de proiecte al arădenilor, dar și faptul că mare parte dintre ele sunt referitoare la mediu, la combaterea schimbărilor climatice, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon și la reducerea poluanților.
„Aș spune că Aradul, din foarte multe motive, atât municipiul, cât și județul, pot fi considerate exemple de bună practică în România. Discutam cu colegii mai devreme, spre exemplu despre managementul deșeurilor din județul Arad. Voi merge astăzi inclusiv la viitoarea stație de sortare, voi vizita depozitul de deșeuri, dar am constatat că spre deosebire de foarte multe județe, la Arad se colectează separat fracția biodegradabilă a deșeurilor menajere, fapt care înseamnă pe de o parte mai puțină poluare, mai puțin disconfort olfactiv pentru cetățenii din proximitatea depozitelor de deșeuri și în acelați timp resurse pe care le câștigăm, pentru că astfel putem să transformăm deșeurile în materiale valoroase, respectiv fertilizatori, compost și îngrășământ. Multe proiecte verzi se implementează în județul Arad. Cerând o situație de la colegii din minister am conmstat că spre exemplu 18 primării au depus proiecte și sunt în plină evaluare pentru iluminatul public. E un proiect la care noi ținem foarte mult pentru că înseamnă pe de o parte o factură mai mică pentru energie la primăriile din județul Arad. Pe de altă parte, economisind energia, economisind curentul electric, câștigăm și la capitolul mediu înconjurător, având mai puține emisii de bioxid de carbon în atmosferă. Un alt lucru pe care îl voi face este să vizitez fabrica de tramvaie Astra Arad. Ministerul Mediului finanțează în mod tradițional transportul public de persoane eficient și prietenos cu mediul. Vom deschide un nou apel în valoare de 480 de milioane de lei care se va adresa municipalităților care doresc să-și înlocuiască sau să-și achiziționeze noi mijloace de transport în comun electrificate. Nu pot decât să sper și să îmi doresc ca dacă s-ar putea toți cei 480 de milioane de lei să se acorde unui producător din România”, a spus Mircea Fechet.
74 de arădeni și-au luat mașini electrice
Potrivit celor declarate de ministrul Mediului, până acum nu mai puțin de 74 de arădeni și-au achiziționat autoturisme electrice, beneficiind astfel de bonusul de 10.000 de euro alocat de Fondul de Mediu.
„M-am bucurat să văd printre proiectele prezentate de domnul primar și un proiect finanțat din fonduri pentru mediu. Este vorba despre stațiile de încărcare electrice pentru autoturisme. Primăria municipiului Arad a depus o aplicație, va fi foarte curând finanțată. Este vorba despre cinci stații de încărcare în municipiul Arad. Degeaba oferim cea mai mare ecobonificație din Europa, respectiv 10.000 de euro la achiziționarea fiecărui autoturism electric în România. Aradul este campion și la acest capitol, 74 de arădeni și-au cumpărat mașini electrice cu bonificație de la Fondul de Mediu. Degeaba avem o astfel de mașină, dacă nu beneficiezi și de suficient de multe stații de încărcare. Am văzut cu mare bucurie taxiuri electrice în municipiul Arad. Mă bucur că Aradul este unul dintre orașele care nu are probleme cu calitatea aerului. Pot să spun cu toată încrederea că autoritățile locale de aici înțeleg pe deplin importanța mediului și că își fac treaba foarte bine”, a încheiat Fechet.