Ministrul Sănătăţii anunţă unde scăpăm de mască de la 1 iunie: „Va fi una din primele măsuri de relaxare”
România se află pe o pantă descendentă a celui de-al treilea val de coronavirus, spune ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Presiunea pe secțiile de terapie intensivă a scăzut spune ministrul, iar faptul că numărul de cazuri noi confirmate zilnic este scăzut arată că incidența scăzută este și o consecință a campaniei de vaccinare.
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat miercuri searcă că scăderea numărului de cazuri noi, precum și cea înregistrată în secțiile ATI va veni cu o serie de măsuri de relaxare.
„Această scădere a incidenței trebuie să o simțim și noi în mod direct, trebuie să permitem cât mai multor copii să meargă la școală, trebuie să începem să mergem fără mască în anumite spații deschise și încet încet poate că vom reuși să atingem și alte măsuri de relaxare.
Acum, în perioada aceasta în care suntem pe pantă descendentă și presiunea pe secțiile de terapie intensivă începe să scadă, putem să ne gândim să renunțăm la acele măsuri restrictive care afectează populația tânără, adică cea care are risc mai scăzut de a dezvolta forme severe de boală, în acele spații și în acele situații în care riscul de transmitere este unul redus”, a declarat Mihăilă, într-un interviu la Europa FM.
Renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate este una din măsurile care vor putea fi adoptate de luna viitoare. Nu se va renunța la mască însă în zonele în care vor fi evenimente, spectacole sau întreceri sportive, a anunțat ministrul Sănătăţii.
Ioana Mihăilă a anunțat miercuri seară că autoritățile iau în calcul eliminarea obligativității de a purta masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate.
„Purtarea măștii în spațiile deschise neaglomerate este o situație în care riscul de transmitere este redus și probabil aceasta va fi una din primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern. Spațiul deschis înseamnă în aer liber, probabil va fi mai greu de definit neaglomerat, dar poate că am recomanda mai multă precauție și purtarea măștii în care se desfășoară evenimente cu mulți spectatori. Acolo nu mai putem vorbi de a merge relaxați și de a renunța la mască. La evenimentele sportive, de exemplu, chiar dacă este spațiu în aer liber, există un risc mai mare de transmitere datorită prezenței mai multor spectatori, acolo se va recomanda purtarea măștii. Sau în stațiile de autobuz, dacă sunt aglomerate”, a explicat ministrul Sănătăţii.
Ioana Mihăilă: Dacă vaccinăm mulți oameni, un eventual val 4 va fi mult mai aplatizat | AUDIO
Peste 2 milioane 550 de mii de persoane au fost vaccinate cu ambele doze în România.
Acum sunt 3 milioane 750 de mii de persoane care au primit măcar o doză de vaccin anticovid.
Dacă vor fi și mai mulți oameni imunizați, un eventual val patru al pandemiei nu va fi atât de agresiv ca cele de până acum, a spus ministrul Sănătății – Ioana Mihailă…la emisiunea Piața Victoriei.
”Ce știm exact e că dacă vaccinăm cât mai mulți oameni și vaccinăm cât mai mulți dintre noi, un eventual val 4 va fi mult mai aplatizat și ne va permite, poate, să mergem la școală în continuare, în ciuda creșterii incidenței și al intrării într-un eventual val 4. Cred că e important să ne uităm din timp și să monitorizăm din timp creșterea incidenței și să ne dăm seama de ea astfel încât măsurile să le luăm cât mai repede”.
Odată cu scăderea cazurilor noi de coronavirus – spitalele lucrează acum la circuite separate pentru a putea primi și pacienți NON – COVID – pacienți ale căror operații au fost amânate după ce unitățile medicale s-au transformat în spitate dedicate epidemiei.
”Trebuie să fim sinceri și onești, sunt pacienți care, în perioadele de vârf ale pandemiei nu au reușit să își trateze boala cronică în spital, de exemplu, sau să-și investigheze afecțiunea cronică în spital. Ce vrem să facem este ca aceste spitale să nu renunțe de tot la paturile pentru pacienții Covid, și ele să fie suficient de flexibile ca atunci când lucrurile încep să se agraveze și numărul de pacienți care li se adresează cu Covid să crească, aceștia să aibă acces la secțiile Covid”.
Sursa: romaniatv.net