Miliarde de oameni vor avea acces la pastila anti-Covid Pfizer. Compania a semnat un acord care va ajuta zeci de țări
Compania americană Pfizer a anunțat marți, 16 noiembrie 2021, că a semnat un acord de licenţă voluntară care va permite distribuirea pastilei sale anti-Covid și în țările mai puțin dezvoltate, potrivit AFP.
Acordul, semnat cu Medicine Patent Pool (MPP), un grup creat de iniţiativa internaţională medicală Unitaid, cu sediul la Geneva, va permite companiilor de medicamente generice să producă pastila imediat ce va fi aprobată.
Producătorii de medicamente generice „cărora li s-au acordat sublicenţe vor putea furniza noul medicament în combinaţie cu ritonavir (un medicament utilizat împotriva virusului SIDA) în 95 de ţări, acoperind până la circa 53% din populaţia lumii”, a declarat un purtător de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosen, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.
Acordul anunţat include toate ţările cu venituri medii inferioare şi inferioare şi ţările cu venituri medii superioare din Africa subsahariană, precum şi ţările cu venituri medii superioare care au atins acest statut în ultimii cinci ani.
„Este destul de semnificativ faptul că vom putea oferi acces la un medicament care pare a fi eficient şi care tocmai a fost dezvoltat, la mai mult de 4 miliarde de oameni”, a declarat Esteban Burrone, şef de politică la Medicines Patent Pool.
La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, a anunțat că antiviralul său oral PF-07321332 a fost eficient în proporţie de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces la adulţii cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.
Reprezentanții companiei au declarat că vor cere Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente şi altor autorităţi de reglementare să autorizeze pilula cât mai curând posibil.
MPP a precizat că, dacă va fi aprobat, medicamentul va deveni disponibil în câteva luni. Pfizer nu va primi redevenţe pentru vânzări în ţările cu venituri mici şi va renunţa în continuare la redevenţe pentru vânzări în toate ţările acoperite de acord, cât timp COVID-19 rămâne clasificat drept o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
În urma anunțului de marți, Pfizer calcă pe urmele concurentului său Merck, care a încheiat un acord similar cu MPP pentru pastila sa anti-COVID, Molnupiravir.