Mica cetate a copiilor – proiect derulat de Cetatea Voluntarilor Arad în parteneriat cu Direcția Generală de Asitență Socială și Protecția Copilului Arad și Corpul Național al Polițiștilor
Asociația „Cetatea Voluntarilor" din Arad, cu ajutorul a 12 firme, corporații, dar și persoane fizice, a amenajat cel mai mare spațiu special destinat audierii minorilor victime ale infracțiunilor din România în unul din sediile DGASPC Arad.
Noul spațiu cuprinde: o cameră de audiere cu oglindă unidirecțională, o cameră de consiliere, o sală de așteptare, o cameră tehnică și o baie, toate amenajate astfel încât să ofere un mediu securizant și primitor minorilor victime ale infracțiunilor.
Camera specială pentru audierea minorilor este dotată cu mobilier modern, jucării, dar și cu tehnică de înregistrare audio-video și o oglindă unidirecțională și a fost amenajată pentru a îmbunătăți cât mai mult posibil calitatea interacțiunii cu copiii, care sunt cei mai vulnerabili dintre victimele diverselor infracțiuni.
„Suntem fericiți să avem aici la Arad o cameră specială pentru audierea victimelor minore, un spațiu amenajat atât de frumos și dotat cu tehnologie de ultimă generaţie înregistrare audio-video, în care drepturile copiilor pot fi respectate, dar și un mediu prietenos unde copiii și tinerii, martori sau victime ale abuzurilor sau alte infracțiuni sunt audiaţi și apoi consiliați, fără să aibă contact cu agresorii sau celelalte părţi implicate. Pentru noi interesul superior al copilului este cel care primează în acțiunile noastre” declară Erika Stark, director general DGASPC Arad.
Infracțiunile care implică violență sexuală sau alt tip de violențe și ale căror victime sunt copii sunt fapte deosebit de grave, cu consecințe multiple pe termen lung, care afectează întreaga viață a victimelor.
Anamria Popa
Președinte Cetatea Voluntarilor Arad
„Am lucrat toată vara la acest proiect atât de necesar pentru echipa de aici și ne bucurăm că am reușit să redăm comunității acest spațiu special, suntem foarte bucuroși că am avut alături de noi și de această dată parteneri care au susținut financiar realizarea camerei de audiere, spațiilor de consiliere psihologică, dotarea cu aparatură performantă și sper că toți specialiștii care vor lucra aici vor avea de acum cele mai bune condiții de lucru spre beneficiul copiilor„
În camera pentru audiere vor lucra cu victimele infracțiunilor psihologi ai DGASPC Arad și 30 de polițiști judiciariști din cadrul IPJ Arad specializați în tehnici de audiere.
comisar-șef Gianina Alexa
psiholog criminalist IPJ Arad
„un investigator specializat va sta de vorbă cu victima minoră, el este primit în această cameră specială, mesajul lui va fi corect decriptat, el va fi audiat o singură dată, toată audierea este înregistrată ceea ce înseamnă că va fi evitată astfel retraumatizarea copilului prin audieri suplimentare.”
Avantajele audierii copiilor în camera specială constau în faptul că minorul nu mai trebuie să treacă prin stresul și tensiunea unor audieri multiple, înregistrările oferind posibilitatea organelor de cercetare penală să observe și să vizualizeze declarațiile și comportamentul victimelor ori de câte ori este necesar. Tot în cadrul proiectului a fost amenajată și o cameră de consiliere în vederea asigurării unui spațiu confortabil pentru ședințele în care sunt acordate servicii de recuperare și reabilitare a victimei minore.
Iustin Cionca
Președinte Consiliul Județean Arad
„inaugurăm astăzi o nouă investiție care se realizează de Cetatea Voluntarilor în parteneriat public-privat și sper ca această investiție importantă să fie folosită la capacitate maximă, să aibă eficiența scontată pentru că până la urmă copiii care cad victime ale diverselor infracțiuni vor avea parte de servicii și suport psihologic la cele mai întalte standarde, iar comunitatea arădeană are numai de câștigat”.
Proiectul implementat de Cetatea Voluntarilor deja la Arad și Oradea va fi extins și la Timișoara, Sibiu și Sighetul Marmației unde Asociația „Cetatea Voluntarilor” din Arad va realiza astfel de camere speciale pentru audierea minorilor.