Mereu în căutare de noi proiecte sau cum să aduci la sat confortul de la oraș
Era o bună perioadă de timp când românii plecau din mediul rural îndreptându-se către zona urbană. Zeci de ani, acesta a fost mersul. În special cei tineri. Și dacă stai să te gândești ce ar putea face un tânăr la sat, este posibil să dai dreptate acestui ciclu neiertător pentru satul românesc. Mulți vor spune că lipsa apei curente, a canalizării, a confortului dintr-un apartament de bloc este principalul motiv al migrației către oraș. A, mai este și lipsa locurilor de muncă. Virală în general la sat. Și totuși, România are o șansă în plus prin dezvoltarea susținută a satului românesc. Și aici nu ne referim doar la zona rurală din imediata apropiere a municipiilor sau orașelor mari, ele devenind un fel de cartiere selecte ale acelor reședințe de județ, ci și la alte comune care pot fi oricând un exemplu de urmat.
Ne oprim azi în comuna Grăniceri, la kilometri buni de municipiul Arad, o comună care, printre puținele din țară, a reușit să aibă propriul sistem de canalizare cu stație de epurare, apă potabilă curentă, iluminat stradal integral și - cel mai incredibil - asfalt pe toate străzile comunei. Această lecție de administrare a unei comune, compusă din două sate, Grăniceri și Șiclău, o dă primarul Claudiu-Petru Bătrânuț. La ultimele alegeri locale, liberalul Bătrânuț a câștigat toate cele 11 locuri în consiliul local, ba mai mult, procentul domniei sale fiind la alegeri de sută la sută. Un edil remarcabil, un om simplu, cu bun simț, care s-a pus încă din prima zi în pielea celor care stau în comună. A înțeles repede care sunt așteptările oamenilor și a început să le onoreze rând pe rând. „Oamenii își doresc să aibă confort acasă, sunt câteva cerințe care trebuie respectate cu sfințenie, principalul meu obiectiv aici a fost să aduc confortul de la oraș, la sat. Nu a fost ușor, prin muncă și mult respect pentru oameni am reușit. Omul chiar dacă se ocupă cu munca pământului sau creșterea animalelor, atunci când se întoarce acasă, seara, vrea să aibă condițiile de la oraș și libertatea și aerul curat din mediul rural. Or, aceste lucruri nu au fost chiar ușor de îndeplinit, pentru că pe lângă aceste deziderate erau și altele cel puțin la fel de importante. Biserica și școala au fost reabilitate, astfel încât să nu existe diferențe între oraș și sat. Am o apreciere deosebită pentru oamenii de aici, împreună cu ei dezvoltăm una dintre comunele care merită să fie de top", spunea primarul comunei Grăniceri.
Și dacă mai pui și preocuparea pentru a dota tinerii școlari cu tablete ca să poată învăța online, ținând cont de pandemia prin care trecem, atunci putem spune că și oamenii sunt norocoși că-l au pe acest edil aici. Este mereu în căutarea de noi proiecte, discută cu liderii Consiliului Județean Arad, se implică, reușește să realizeze tot ce își propune. Este o minune? Nicidecum, e profilul perfect al unui edil liberal ce își respectă oamenii și care se află în slujba celor care l-au așezat aici. Și nu invers!
Sorin Ghilea