Masterplanul care vizează reconversia Cetății Aradului, un prim pas pentru implementarea proiectului și obținerea finanțării
În ședința Consiliului Local Municipal de astăzi a fost prezentat un amplu „masterplan” care aduce soluții privind transformarea Cetății Aradului, aflată în proprietatea municipiului Arad.
Cetatea Aradului construită în secolul al XVIII-lea, între anii 1763-1783 (monument istoric clasificat de către Ministerul Culturii în categoria A), situată în ansa Mureșului, ocupă o suprafață considerabilă, echivalentul unei zone majore din centrul istoric și prezintă un interes cultural și peisagistic major, fiind singura fortăreață de tip Vauban, conservată aproape intactă împreună cu toate lucrările de teren în patrimoniul național.
Potrivit proiectului de hotărâre, „Cetatea Aradului, reprezintă o oportunitate pentru implementarea unor proiecte ample de dezvoltare și de valorificare, benefice pentru locuitori, dar și pentru creșterea atractivității zonei la nivel regional, național și internațional. Dezvoltarea și implementarea unui amplu proces de regenerare a ansamblului de fortificații va contribui la creșterea potențialului de dezvoltare economică al Municipiului Arad și totodată patrimoniul vizitabil al regiunii. Odată cu apariția noilor programe de finanțare nerambursabilă pentru perioada 2021-2027, apare posibilitatea obținerii de sprijin financiar pentru implementarea proiectelor în domeniile de infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu și regenerare urbană. Conceptul General (Master Plan) de Regenerare Patrimonială a Cetății Aradului oferă linii directoare pentru întocmirea documentațiilor viitoare”.
Cetatea Aradului a fost construită între anii 1763-1783, din ordinele împărătesei Maria Tereza. Construcția a fost proiectată de Ferdinand Philipp Harsch, fiind o variantă originală a fortificațiilor franceze de tip Vauban-Tenaille, în prezent fiind clasificată ca monument istoric în categoria A, conform Ordinului nr.2314 din 2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice, actualizată, și a Listei monumentelor istorice dispărute, cu modificările și completările ulterioare.
Ansamblul Cetății reprezintă reperul turistic cu cel mai mare potențial pentru Municipiul Arad, fiind un obiectiv extrem de important pentru oraș, datorită dimensiunii sale, a poziției centrale, a valorii arhitecturale și istorice, a relației cu râul Mureș și a gradului de atractivitate turistică.
Obiectivul final al master planului îl constituie dezvoltarea durabilă a ansamblului urban cu valoare culturală excepțională, Cetatea Aradului, prin ”regenerarea” acestei zone ca ”hub” cultural: spectacole, evenimente comunitare, de entertainment, economic (târguri, expoziții, convente și congrese) contribuabil (funcții suport: hotel, food-court, localuri pentru promovarea produselor locale, etc.), totul ”îmbrăcat” într-un ambient peisagistic etajat: spații tematice ”intra muros”, amenajarea nivelului superior a fortificației, punerea în valoare a șanțurilor și a lucrărilor de teren.
Elementele principale ale intervenției sunt: „reactivarea” cetății prin curățire și conservare parțială, refacerea profilelor și lucrărilor de pământ, restaurarea părților istorice; remodelarea spațiului urban din interiorul fortificației.