Masca de protecţie a devenit obligatorie în mai multe judeţe, în unele măsura intră în vigoare de sâmbătă. NOI RESTRICŢII din 1 august
Până acum purtarea măștii a devenit obligatorie în 10 județe. Este vorba de Argeș, Dâmbovița, Galați, Brașov, Vâlcea, Iași, Călărași, Prahova, Buzău, Constanța şi Vâlcea. Și în București se va lua, cel mai probabil luni, o măsură asemănătoare care va viza Centrul Vechi. Cine încalcă această regulă se poate alege cu amendă între 500 şi 2.500 lei. Cea mai important creștere a cazurilor de COVID-19 în 24 de ore s-a înregistrat în București- 223, urmat de Argeș-103, Prahova- 78, Timiș- 76, Brașov- 60.
Masca devine obligatorie pe litoralul românesc din 1 august. Noi restricţii pentru turişti de sâmbătă.
Locuitorii judeţului Constanţa, dar şi turiştii care ajung de sâmbătă în staţiunile de pe litoralul românesc vor fi obligaţi să poarte mască de protecţie seara, între orele 18.00 - 24.00, chiar dacă se află în staţii exterioare. Mai exact, purtarea măştii devine obligatorie în locurile aglomerate, precum falezele, târgurile, parcurile, piețele, în gări și stații de transport în comun, dar și plaja.
Programul teraselor și cluburilor rămâne neschimbat deocamdată, a anunţat George-Sergiu Niculescu, prefectul de Constanța.
"Avem 3 puncte pe ordinea de zi. La punctul 1 am avut analizarea propunerii venite din partea DSP Constanța în vederea obligativității purtării măștii în spații deschise în care se formează aglomerări, unde distanța fizică între persoane nu se poate respecta, distanța de doi metri. Vorbim despre piețe, oboare, târguri, curțile exterioare ale lăcașelor de cult, peroanele gărilor, stațiile de autobuz... Sunt mai multe introduse. Toate acestea le vom face publice prin hotărârea de Comitet Județean pentru Situații de Urgență.
De asemenea, pentru zonele de promenadă din județul Constanța, în toate stațiunile turistice, vorbim de zonele tradiționale unde se creează aglomerări – Eforie, Mamaia și celelalte stațiuni, obligativitatea purtării măștilor de protecție în intervalul orar 18:00 – 24:00.
Această decizie a fost luată în urma analizei prezentate de către DSP și în urma unei adrese primite de la IPJ Constanța în ceea ce privește valorile de trafic și fluxul de persoane în aceste intervale orare", a anunţat prefectul de Constanţa.
Purtarea măştii devine obligatorie la Braşov
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov a decis să instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele prezente în piețele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, precum și în spațiile de tipul târgurilor de animale sau de produse tradiționale, bâlciuri de pe teritoriul județului Brașov. Măsura va intra în vigoare de sâmbătă, 1 august, orele 6.00.
Purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile exterioare aglomerate, dar și pe arterele pietonale intens circulate.
Argeş, primul judeţ în care purtarea măştilor în spaţii exterioare a devenit obligatorie
Purtarea măştii de protecţie în locurile în care se adună grupuri formate din mai mult de două persoane a devenit obligatorie pe tot teritoriul judeţului Argeş. Autorităţile au impus şi alte restricţii în ceea ce priveşte transportul în comun, desfăşurarea evenimentelor private şi funcţionarea sălilor de jocuri de noroc.
Decizia a fost adoptată în condiţiile în care judeţul Argeş se află pe primele locuri în ceea ce priveşte numărul de noi de infectări cu noul coronavirus.
Masca de protecţie va fi purtată obligatoriu nu doar în spaţiile publice închise, ci şi în aer liber. Sunt exceptaţi de la această obligaţie copiii cu vârste sub 5 ani.
"Nu considerăm în acest moment că izolarea şi carantina sunt soluţii eficiente pentru judeţul Argeş, de aceea am venit în CJSU cu măsuri adaptate. (...) Sunt soluţii care ne vor permite să ţinem sub control pandemia. Din acest moment orice operator economic care nu respectă legislaţia în vigoare va fi amendat şi închis pentru o perioadă de 14 zile" a declarat prefectul judeţului Emanuel Soare.
Prefectul judeţului Argeş a anunţat că pentru încălcarea restricţiilor "se vor aplica amenzi în cuantum maxim" pentru că obiectivul autorităţilor este ca toată lumea să respecte regulilor de prevenire.
Autobuzele nu pleacă din staţie dacă nu poartă mască toţi călătorii
Autorităţile au luat marţi şi alte măsuri restrictive pentru a preveni răspândirea noului coronavirus în comunitate.
Prefectul judeţului Argeş a prezentat noile măsuri:
- toate evenimentele private se vor supune restricțiilor de program pentru terase: nuntă, botez, cununie, alte petreceri private vor fi permise până la ora 22.00 în timpul săptămânii și până la 23.00 în weekend;
- sălile de jocuri de noroc, cazinourile şi restaurantele de tip fast food au voie să funcţioneze doar până la ora 22 de luni până vineri şi până la ora 23 în week-end;
- obligativitatea purtătii măștii de toate persoanele de peste 5 ani în toate spațiile închise sau deschise publice sau private unde sunt mai mult de două persoane;
- mijloacele de transport în comun nu au voie să se pună în mişcare dacă nu poartă mască de protecţie toţi călătorii;
- au fost interzise horele sau alte dansuri care ar implica încălcarea măsurii de distanţare între persoane la cel puţin un metru şi jumătate.
Prefectul judeţului Argeş a vorbit încă de luni despre posibilitatea introducerii obligativităţii purtării măştii oriunde există un grup mai mare de două persoane.
Dâmboviţa impune purtarea obligatorie a măştilor pe stradă
Masca de protecţie este obligatorie în toate spaţiile deschise din judeţul Dâmboviţa, începând de joi.
masca de protecţie devine obligatorie pe tot parcursul zilei în toate spaţiile deschise, în pieţe, târguri, oboare. În plus, comercianții din spațiile respectiv e vor fi obligați să poarte mănuși.
Măsura se va aplica la nivelul întregului judeţ, pe tot parcursul zilei, în toate zonele aglomerate unde se desfășoară activități comerciale.
"Dâmbovița este județ roșu, cu un număr foarte mare de persoane contaminate", a subliniat prefectul Aurelian Popa.
Vâlcea, al treilea judeţ în care masca va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate. Unde trebuie purtate şi mănuşi
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea a decis miercuri că purtarea măştii de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile aglomerate din tot judeţul.
Toate persoanele din judeţul Vâlcea, inclusiv cele aflate în tranzit, sunt obligate să poarte mască de protecţie în spaţiile deschise aglomerate unde nu se poate asigura o distanţare socială", a declarat Tiberiu Costea, prefectul judeţului Vâlcea, în direct, la România TV.
Astfel, purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie și în spațiile deschise aglomerate din tot județul, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, piețe agro-alimentare, ștranduri, piscine, gări, autogări, stații de transport în comun etc. De asemenea, în spațiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse și mărfuri este obligatorie și purtarea mănușilor de protecție.
"În spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează produse şi mărfuri se vor purta inclusiv mănuşi de protecţie. Se poartă mai rar mănuşile, dar punând mâna mai multe persoane pe marfă, riscul de răspândire a SARS-COV-2 este mult mai mare", a afirmat prefectul judeţului Vâlcea.
Masca obligatorie în spaţii exterioare din Prahova de la 1 august
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a decis că de la 1 august 2020, începând cu ora 07.00, purtarea măștii în spații deschise să fie obligatorie. Măsura vine pe fondul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și îi vizează pe toți cei care locuiesc și/sau circulă pe teritoriul județului.
"Purtarea măștii, astfel încât să acopere nasul și gura, va fi obligatorie, în spații publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 și 15.00-23.00", se arată într-un comunicat al Prefecturii Prahova.
Exceptați de la această regulă fac copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
Autorităţile precizează că, în funcție de evoluția situației, în zilele următoare, se poate extinde intervalul orar pentru purtarea obligatorie a măștii în spațiile deschise și/sau limitarea programului de lucru la terase, cluburi, baruri, precum și al altor operatori de profil.
Masca de protecţie devine obligatorie în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Buzău
Masca de protecţie este obligatorie de joi în toate spaţiile deschise aglomerate din judeţul Buzău, potrivit unei decizii a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău. Excepţie sunt copiii sub 5 ani.
Purtarea măştii va deveni obligatorie în pieţe, târguri, staţii de autobuz, peroane, zonele în care se organizează serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice.
Masca de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile deschise din Iaşi
În intervalul 1 - 14 august 2020, să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele prezente în spaţiile publice deschise, de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi.
Se exceptează de la această măsură persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută) şi copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.
"În urma analizei făcute de autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, care monitorizează indicatorii ce descriu cel mai bine evoluţia răspândirii infecţiei cu SARS-COV2 la nivelul judeţului Iaşi, s-a considerat necesară adoptarea acestei decizii mai ferme şi fără echivoc, astfel încât să putem sprijini mediul sanitar în efortul de a gestiona epidemia de COVID-19. E o măsură pe care o luăm pentru o perioadă limitată de timp, perioadă la capătul căreia sperăm să vedem efecte în îmbunătăţirea indicatorilor monitorizaţi. Facem un apel la cetăţenii judeţului Iaşi să sprijine autorităţile publice pentru a salva cât mai multe vieţi. Nu avem de făcut decât să purtăm masca, să ne spălăm cât mai des pe mâini şi să fim atenţi la distanţarea fizică dintre persoane", a declarat prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş.
Masca devine obligatorie şi în Galaţi de la 1 august
Grupul tehnic al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Galați a adoptat miercuri o hotărâre prin care se impune obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele de peste 5 ani în spațiile aglomerate, închise sau deschise, începând din 1 august. De asemenea, administratorii firmelor care organizează evenimente private (nunți, botezuri, aniversări și alte asemenea) vor reduce programul până la ora 22.00 în cursul săptămânii și până la 23.00 în zilele de sâmbătă și duminică.
„În scopul prevenirii virusului SARS-CoV-2 se dispune desfășurarea tuturor activităților cu caracter religios în aer liber, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și respectarea măsurilor de distanțare fizică.
De sâmbătă, 01 august 2020, se interzice comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirii unde se desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în intervalul orar 23.00-06.00. În intervalul menționat operatorii economici care desfășoară aceste activități au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și respectarea măsurilor de protecție individuală și igienă. Se interzice desfășurarea activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00", se precizează în comunicat.
Identificarea spațiilor aglomerate și a intervalului orar în care este obligatorie purtarea măștii de protecție vor fi stabilite de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.
„Se dispune modificarea excepției de la regulile de distanțare fizică existente la nivelul plajelor neamenajate și a celor amenajate, piscinelor și ștrandurilor, în sensul în care distanța mai mică de 2 m între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici)", se arată în comunicatul Prefecturii Galați.
Masca devine obligatorie de sâmbătă în spaţiile aglomerate în aer liber şi în Vrancea
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile aglomerate, închise sau deschise. Este vorba despre pieţe, târguri şi oboare, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, dar şi în parcuri, grădini publice şi zone de agrement. Nu vor fi obligate să poarte mască persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută, copiii cu vârsta mai mică de cinci ani şi persoanele care suferă de afecţiuni/insuficienţe respiratorii ce afectează capacitatea de oxigenare, dovedite prin certificat medical.
Totodată, s-a stabilit că terasele şi incintele unde se desfăşoară jocuri de noroc vor fi închise în intervalul orar 23:00-06:00. Accesul clienţilor va fi permis doar în limita numărului de scaune, iar activităţile care presupun interacţiunea, cum ar fi dansul, vor fi interzise.
Reguli noi pentru bucureşteni. Ce trebuie să facă dacă vor să meargă în Centrul Vechi
Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, a anunţat că purtarea măștii de protecție devine obligatorie în Centrul Vechi. Conform acestuia, decizia a fost luată pentru că zona este considerată a fi una cu grad ridicat de infectare.
Pandemia de coronavirus şi creşterea numărului de cazuri de COVID-19 aduc reguli noi pentru bucureşteni.
"Noi am cerut ca această măsură să fie instituită de mai mult timp. Am avut în vedere în permanenţă evaluarea riscurilor la nivelul municipiului Bucureşti. Am indicat ca zonă care are un grad de infecţie foarte mare Centrul Vechi al municipiului Bucureşti", a declarat Aurelian Bădulescu.
Masca de protecţie, recomandată în spațiile publice deschise din municipiul Călăraşi
Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU), convocat prin dispoziție a primarului Daniel Ștefan Drăgulin, în ședință extraordinară, miercuri, 29 iulie, a dispus recomandarea către călărășeni de purtare a măștii de protecție și în spațiile publice deschise din municipiul Călărași (piețe, târguri, oboare, parcuri și locuri aglomerate).
Sursa: romaniatv.net